Катаріна Матернова та Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

У ЄС визначили спосіб боротьби з угорськими вето під час руху України до вступу

Проблема постійних вето якоїсь країни-члена у процесі вступу іншої до Європейського Союзу існує не лише в України. "Магічної пігулки" щодо цього немає.

Про це заявила посол Євросоюзу Катаріна Матернова в інтерв’ю "РБК-Україна".

Її запитали, чи можна якось уникнути проблеми постійних вето однієї країни-члена у процесі подальшої євроінтеграційної процедури для України, оскільки попереду відбуватимуться численні технічні етапи, як відкриття та закриття переговорних моментів, де Угорщина може блокувати рішення.

"Річ у тому, що у питаннях розширення Євросоюзу рішення ухвалюються за принципом одностайності, кожна окрема країна-член може відкладати та блокувати окремі кроки. Й, думаю, інші країни у статусі кандидата можуть чимало вам про це розповісти. Україна — не перша та, можливо, не остання, у кого виникнуть такі ситуації", – зазначила Матернова.

Вона додала, що єдиний рецепт у цій ситуації — терпляче долати перешкоди.

"У випадку України це двосторонні проблеми з однією з країн. Наша найкраща порада — взаємодіяти, говорити, шукати рішення, способи подолати розбіжності. Тому що так, процес розширення влаштований так, що на кожному етапі цього шляху потрібна одностайна згода. Немає "магічної пігулки" для розв'язання цих проблем, окрім обговорень, переговорів, контактів, дипломатичної роботи тощо", — наголосила Катаріна Матернова.

Як відомо, під час офіційного запуску переговорів про вступ 25 червня віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила готовність України виконати 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин.

Нагадаємо, що, за інформацією The Financial Times, переговори про вступ України до Європейського Союзу по суті розпочнуться 2025 року. До цього часу Київ повинен визначитися зі своїми політичними пріоритетами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.06.2024 20:33