Фото: ілюстративне Джерело: logist.today

У Єврокомісії заявили, що вимоги польських фермерів неможливо виконати

Польща ще раніше в односторонньому порядку заборонила імпорт збіжжя до їхньої країни. Тому вимоги польських фермерів, які блокують український кордон, неможливо виконати.

Таку заяву зробив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс ефірі національного телемарафону "Єдині новини". Він запевнив, що представники Європейської комісії активно долучені до дискусій як з українською, так і з польською владою.

"Якщо ретельно поглянути на цю ситуацію, воно викликає купу запитань. Адже Польща вже заборонила в односторонньому порядку імпорт українського збіжжя у свою країну. Тож виникає запитання, а чому вони протестують проти зерна з України, якщо воно й так під забороною?" — риторично зазначив європейський чиновник.

Він додав, що, навіть якщо теоретично погодитися з вимогами протестувальників, то воно має вигляд абсурду.

"Що мені роботи, якщо я навіть погоджуся з ними? Забороняти те, що вже й так заборонено? Хоча ми, звісно, можемо дискутувати щодо законності цієї заборони", — наголосив посадовець.

Домбровскіс зазначив, що особисто мав розмову з відповідними польськими міністрами щодо блокування кордону.

"Дорогою з Києва я відвідаю Варшаву та ще раз використаю таку нагоду, аби підняти та вирішити цю тему. Ми вже запропонували подовження угоди щодо лібералізації торгівлі до червня 2025 року, включили додаткові гарантії щодо таких чутливих сільськогосподарських продуктів, як птиця та цукор. Вжили інших заходів — наприклад, можливість реагувати в разі порушень в одній або декількох державах-членах ЄС. Тож в певному сенсі ці речі мають заспокоїти фермерів у Польщі. Але робота щодо розв'язання цього питання триває", — підсумував він.

Нагадаємо, що сьогодні польські протестувальники розблокували контрольний пункт пропуску "Краківець". Але на загальну ситуацію це суттєво не вплинуло: в чергах на польсько-українському кордоні стоять близько 1 700 вантажівок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.03.2024 14:35