Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Європі пропонують забрати в Грузії безвіз: у чому причина

Якщо Грузія остаточно ухвалить скандальний "закон про іноагентів", то на країну очікують жорсткі санкції. Зокрема, декілька країн Європейського Союзу наполягають на призупиненні безвізового режиму для Грузії.

Про це повідомило видання Financial Times, посилаючись на власні джерела, Естонія, Нідерланди, Чехія та Швеція є одними з країн, які наполягають на обговоренні обмежувальних заходів проти Грузії на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС наступного тижня.

Європейські країни розглядають "різні заходи тиску на грузинський уряд". За словами двох співрозмовників журналістів, серед варіантів покарання — скасування безвізового режиму для громадян Грузії, персональні санкції та заморожування фондів ЄС.

Раніше посадовці Євросоюзу неодноразово попереджали, що якщо "закон про іноагентів" ухвалять, то це стане серйозною перешкодою для процесу вступу Грузії до ЄС.

Керівна партія "Грузинська мрія" пообіцяла завершити ухвалення закону найближчими тижнями, а у вівторок засудила міжнародний тиск після повідомлень про те, що члени Конгресу США також закликали адміністрацію Джо Байдена підготувати санкції. Грузинська влада стверджує, що закон необхідний, оскільки неурядові організації нібито двічі з 2020 року намагалися "розпочати революцію".

Євросоюз, імовірно, діятиме повільніше, ніж Вашингтон, оскільки деякі країни побоюються, що призупинення безвізового режиму може мати зворотні наслідки, адже десятки тисяч грузинів, загорнуті у прапори ЄС, вийшли на вулиці протягом останніх тижнів на знак протесту проти цього закону.

"Ви повинні бути обережними, щоб не націлитися не на тих людей", — сказав один із дипломатів Європейського Союзу.

До того ж Угорщина підтримує грузинський уряд, що може ще більше відтермінувати будь-які санкції ЄС, які має одностайно узгодити 27 країнами. Грузини користуються безвізовим режимом в'їзду до Євросоюзу вже понад сім років.

Нагадаємо, що декілька днів тому президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заветувала скандальний "закон про іноагентів". Однак у парламенті Грузії є вдосталь голосів для того, щоби подолати це вето. Цей документ спричинив масові протести та жорстку критику з боку країн Заходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.05.2024 12:55