Фото ілюстративне зі соцмереж

У Євросоюзі заявили про фактичне призупинення руху Грузії до ЄС

Грузія фактично припинила спроби приєднатися до Європейського Союзу. Це пов’язано з ухваленням грузинським парламентом закону "Про прозорість іноземного впливу", тобто так званого закону про "іноагентів".

Окремий пункт на цю тему внесли у підсумковий документ саміту Євросоюзу.

Лідери країн ЄС зазначили, що цей закон є відступом від кроків, викладених у рекомендації Комісії щодо отримання статусу кандидата.

"Європейська Рада закликає владу Грузії прояснити свої наміри, змінивши нинішній курс дій, який ставить під загрозу шлях Грузії до ЄС і де-факто призводить до зупинки процесу вступу", — йдеться у документі.

У Брюсселі закликали покласти край залякуванням, погрозам і фізичним нападам на представників громадянського суспільства, політичних лідерів, громадських активістів і журналістів у Грузії.

У Єврораді нагадали, що повага до цінностей і принципів, на яких заснований Євросоюз, є важливою для будь-якої країни, яка прагне стати членом.

Лідери ЄС закликали грузинську владу забезпечити, щоби парламентські вибори цієї осені стали вільними та чесними. Єврорада також заохочує партнерів до суттєвого довгострокового та короткострокового спостереження за виборами.

"Європейська Рада підтверджує свою непохитну підтримку територіальної цілісності Грузії та солідарність з грузинським народом і готовність продовжувати підтримувати грузин на їхньому шляху до європейського майбутнього", — підсумували в документі.

Нагадаємо, що 3 червня спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу". За 60 днів усі організації, які "мають значне іноземне фінансування", мають зареєструватися на спеціальному порталі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2024 09:14