Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

У Запорізькій ОВА зробили тривожну заяву щодо відключень світла взимку

Мешканці Запорізької області мають бути готовими до того, що взимку вимкнення світла триватиме не по чотири години, а його може не бути взагалі. 

Таку заяву зробив начальник Запорізької Обласної військової адміністрації Іван Федоров під час брифінгу, пише "Укрінформ".

Влада області готує соціальну інфраструктуру до того, що взимку буде важка ситуація зі світлом. Для цього на базі обласної адміністрації буде створена робоча група, яка займатиметься інспекцією готовності до холодного періоду.

"Щоб готовність була не по документах, а фактична. Ми змінили стандарти готовності. Якщо раніше в школах, лікарнях чи інших соціальних закладах достатньо було, щоб був генератор, який здатний працювати чотири години на випадок відключення світла, то сьогодні ми маємо готуватися до того, що світла може не бути взагалі. Тож одного генератора недостатньо. Треба мати два-три. Ведемо перемовини з міжнародними партнерами", — поінформував Федоров.

Наразі проведені перші тендерні процедури як міським КП "Водоканал", так і "Тепловими мережами" на закупівлю генераційних та когенераційних установок.

"Що стосується міського водоканалу, то проведена процедура на закупівлю потужних генераторів на сумарну потужність приблизно п'ять мегаватів, які мають бути поставлені протягом наступних чотирьох місяців на базу міськводоканалу. Нам вдалося це зробити завдяки тому, що ми змогли провести перемовини з нашими міжнародними партнерами, які 80% від закупівлі профінансують, решту — обласний бюджет, бо в міському бюджеті на це грошей не вистачає", — пояснив він.

Що стосується теплових мереж, то перші три когенераційні установки вже закуплені та мають бути поставлені у Запорізьку область до середини листопада. Їх сумарна потужність 7,5 мегаватів. Вони будуть підключені до середини грудня.

Нагадаємо, комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від "Слуги народу" Сергій Нагорняк заявив, що на сьогодні в енергосистемі України немає дефіциту електроенергії. Відтак, якщо ворог не завдасть нових ударів по енергооб'єктах, то найближчим часом графіки відключень не запроваджуватимуться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.09.2024 15:45