Володимир Фітьо. Фото з Facebook

У ЗСУ пояснили, у яких випадках чоловіки вважаються ухилянтами

Військовозобов'язані чоловіки, які не повідомляють Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про зміну місця свого проживання, вважаються ухилянтами. Усі громадяни чоловічої статі повинні у семиденний термін стати на облік у ТЦК у разі переїзду тощо.

Про це повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо в інтерв’ю "РБК-Україна". 

"Якщо, наприклад, військовозобов'язаний громадянин, який змінив місцепроживання — переїхав з Києва до Львова — й у семиденний термін не став на облік у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцепроживання, праці тощо — усі його оповіщення будуть здійснюватися за попередньою адресою реєстрації, де він стоїть на військовому обліку. Тобто за столичною пропискою йому будуть приходити повістки тощо", — зазначив Фітьо.

Він додав, що заходи оповіщення проводяться саме для уточнення військових облікових даних. А неінформування ТЦК про зміну місця свого проживання є ухиленням від свого конституційного обов'язку.

"Не оновивши свої облікові дані, не ставши на облік до нового ТЦК та СП людина у такий спосіб намагається уникнути мобілізації", — повідомив представник командування Сухопутних військ.

Фітьо розповів, що нині працює єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", однак він ще не синхронізований з іншими державними реєстрами. Коли відповідний законопроект буде ухвалено, то потреба у заходах оповіщення, за його словами, у більшості випадків зникне. Причиною цього він називає синхронізацію бази даних — тоді відповідні структури бачитимуть інформацію, де працює певна особа, і звертатимуться для уточнення даних до її роботодавця.

Нагадаємо, раніше Фітьо пояснив, що в Україні вручення повісток 18-річним хлопцям цілком можливе, однак не означає відправлення юнаків на фронт. Тим, хто отримав повістки, потрібно пред’явити довідку про навчання або приписне свідоцтво ТЦК.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.12.2023 01:39