Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон Вʼячеслав Зінченко. Фото: "Суспільне Львів"

Убивство Фаріон: захист вимагатиме довічного ув'язнення для підозрюваного

У справі про вбивство Ірини Фаріон захист потерпілої сторони наполягатиме на перекваліфікації обвинувачення. Йдеться про заміну частини першої статті про умисне вбивство на другу, яка передбачає можливість довічного ув'язнення.

Про це заявила адвокат Наталія Романик на прес-конференції у Львові. Її заяву цитує "Укрінформ".

"Своїм завданням я бачу перекваліфікацію статті обвинувачення на частину другу. Станом на сьогодні Вʼячеслава Зінченка підозрюють у вчиненні умисного убивства, тобто за частиною першою статті 115. Я вважаю, що є всі підстави для перекваліфікації на частину другу цієї ж статті, яка передбачає санкцію "довічне позбавлення волі", — зазначила вона.

Романик додала, що їй стали відомі факти, які свідчать про те, що для перекваліфікації статті є вагомі підстави. Вона вважає, що затриманий із високою ймовірністю насправді винен у вбивстві Ірини Фаріон.

"Ті докази, які вже зараз є в матеріалах кримінального провадження, свідчать, що підозра щодо вчинення цього злочину саме цією особою — підозрюваним — є абсолютно обґрунтована", — зазначила захисниця.

За її словами, поліція працює над справою "майже цілодобово", проведено багато слідчих дій: допитів, слідчих експериментів тощо. Романик також наголосила, що в разі визнання підозрюваного неосудним захист вимагатиме повторної психіатричної експертизи.

Що відомо про вбивство Ірини Фаріон

19 липня невідомий вистрілив у Ірину Фаріон неподалік її дому, після чого втік. Фаріон госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Пізніше стало відомо, що вона померла у лікарні від отриманих травм.

Після цього справу перекваліфікували на умисне вбивство (ч.1 ст.115 ККУ). Відповідна санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

25 липня президент Володимир Зеленський повідомив про затримання у Дніпрі ймовірного вбивці мовознавиці Ірини Фаріон. Згодом міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що 18-річний житель Дніпра під час підготовки до скоєння злочину орендував щонайменше три квартири у Львові. Підготовка до злочину тривала декілька місяців.

За інформацією "Схем", підозрюваний у вбивстві мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон стежив за сторінкою блогера, який критикував жінку. Це могло спонукати 18-річного юнака до злочину.

На початку серпня неподалік Львова в лісі знайшли будинок, яким міг користуватися підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон Вʼячеслав Зінченко. Слідчий суддя Галицького районного суду Львова заарештував речі, вилучені поліцією з нього. Повідомлялося, що на майно, яке вилучено 14 серпня під час обшуків у справі про вбивство Ірини Фаріон, Галицький районний суд Львова наклав арешт. Серед речей — пістолет ФОРТ 12-Р і набої. Поки що невідомо, чия це зброя та чи ставала вона знаряддям злочину.

Нагадаємо, 8 вересня донька вбитої у Львові професорки та мовознавиці Львівської політехніки Ірини Фаріон Софія Особа розповіла, що останній рік життя для її матері був складним, адже вона постійно отримувала погрози від невідомих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.09.2024 18:25