Фото: соцмережі

Удари України по аеродрому Бельбек: у британській розвідці оцінили наслідки для РФ

Недавній удар української армії по аеродрому Бельбек в анексованому Криму ще більше підірвав потенціал авіації Російської Федерації. Це майже напевно погіршить здатність окупантів координувати повітряну діяльність у Чорноморському регіоні.

Про це у соцмережі X повідомила Розвідувальна спільнота міністерства оборони Великої Британії.

У відомстві нагадали, що 31 січня Сили України завдала удару по аеродрому РФ Бельбек у Криму, внаслідок чого був знищений "бункер координаційного центру радіолокаційного контролю".

"Це майже напевно погіршить здатність Росії координувати повітряну діяльність у Чорноморському регіоні, збільшуючи залежність від і без того перевантаженого парку літаків A-50, а також на все більш виснажених досвідчених фахівців, які можуть керувати повітряними операціями", — пишуть розвідники в огляді.

Згідно з даними британської розвідки, доктрина РФ передбачає значну роль наземних пунктів управління для координації повітряних сил, особливо винищувачів, зокрема й в умовах повномасштабного вторгнення в Україну.

Автори зведення припускають, що з огляду на необхідність дій в Україні, "майже напевно, що російські пілоти та наземний персонал зараз страждають від бойової втоми".

"Будь-які подальші удари по критично важливих вузлах координації в Криму майже напевно посилять цей тиск, створюючи підвищену ймовірність помилки або прорахунку", — резюмували у розвідці.

У британській розвідці оцінили наслідки удару по аеродрому Бельбек

Скріншот з соцмережі X британської розвідки

У тимчасово окупованому Криму 31 січня пролунала серія вибухів. Окупанти заявили про "запуск 20 ракет", які начебто вдалося збити. Своєю чергою, командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук зазначив, що ЗСУ вдарили по аеродрому "Бельбек".

Нагадаємо, раніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповідав, що внаслідок удару по аеродрому Бельбек 31 січня у тимчасово окупованому Криму, ймовірно, уражено щонайменше три російські літаки, а також особовий склад ворога.

Раніше російські пабліки писали про загибель десятьох росіян через удар по аеродрому, серед яких — генерал-лейтенант Олександр Татаренко.

Згодом у мережі з'явились супутникові знімки наслідків ураження Силами оборони аеродрому Бельбек в окупованому Криму. Внаслідок атаки постраждав командний пункт рашистів.

Наталя Гуменюк також зазначала, що після знищення щонайменше трьох літаків під час удару по аеродрому "Бельбек" 31 січня окупанти шукають максимально безпечні для себе рубежі пуску. При цьому перевага Росії у повітрі зберігається, але українські сили намагаються це максимально вирівняти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.02.2024 12:47