Фото: сторінка Віктора Орбана у соцмережі Х (Twitter)

Угорщина знову заблокувала військову допомогу ЄС для України: яка вимога Будапешта

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу вкотре не змогли домовитись про виділення траншу у 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру для військової допомоги України. Згоди не вдалося досягти через позицію Угорщини.

Про це повідомляє брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

За його словами, Будапешт вимагає остаточного виключення угорського OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни, який веде Національне агентство з питань запобігання корупції.

"Банк OTP був виключений зі списку "ведення бізнесу в чорному списку", але Будапешт хоче юридичних гарантій того, що це назавжди", — заявляє журналіст.

Як повідомлялося, раніше НАЗК призупинило статус угорського OTP Bank у переліку міжнародних спонсорів війни. У Нацагентстві сподівалися, що таке рішення переконає Угорщину розблокувати виділення необхідної військової допомоги ЄС для українського народу. 

Варто додати, що Угорщина блокує виділення траншу не вперше. І щоразу вона посилається на одну і ту ж причину.

Санкції щодо угорського OTP Bank

Національне агентство України з питань запобігання корупції 4 травня внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через діяльність у РФ та фактичне визнання "Л-ДНР".

Після цього міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що через включення Україною угорського OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту буде важко домовитися з Євросоюзом про нові санкції проти РФ. Крім цього, він повідомив, що Угорщина блокуватиме черговий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передається Україні.

20 серпня стало відомо, що Україна та Угорщина ведуть перемовини після того, як НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. У відомстві заявили, що коли OTP Bank підтвердить, що він припинив видавати пільгові кредити військовим РФ і продемонструє Україні план виходу з російського ринку у короткостроковій перспективі, то його виключать з переліку.

Національне агентство з питань запобігання корупції 2 жовтня виключило угорський банк зі списку міжнародних спонсорів війни.

Нагадаємо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2023 18:25