Фото: US DoD

Військова допомога Україні: сім країн замовили боєприпаси за схемою ЄС

У проекті зі спільної закупівлі боєприпасів для допомоги Україні та поповнення національних запасів держав-членів взяли участь сім країн Європейського Союзу. Снаряди уже замовили.

Про це повідомляє Reuters.

Відомо, що схема була створена в рамках плану на суму не менш як два мільярди євро. Його склали в березні з метою постачання в Україну одного мільйона артилерійських снарядів і ракет протягом року.

Деякі офіційні особи та дипломати висловили скептицизм щодо того, що ця мета буде досягнута. Проте ця ініціатива ознаменувала значний крок у зростанні ролі ЄС в обороні, чому сприяла війна РФ проти України.

"Сім країн-членів вже розмістили замовлення на 155-мм боєприпаси за прискореною процедурою EDA. У найближчі тижні і місяці можуть з'явитися додаткові замовлення, наприклад, для цілей національного поповнення", — пише Reuters.

Агентство відмовилося назвати країни, заявивши, що кожен уряд повинен оголосити про свої розпорядження. У відповідь на запит Reuters Міністерство оборони Литви підтвердило, що є однією з країн.

EDA також відмовилося назвати вартість і кількість замовлень, заявивши, що більша частина інформації є конфіденційною. Однак агентство заявило, що угоди були укладені як на снаряди, так і на такі компоненти, як запали, снаряди, заряди та капсулі.

Зазначається, що розміщуючи замовлення до кінця цього місяця, країни мають право подати заявку на відшкодування боєприпасів, придбаних для України з фонду ЄС, Європейського фонду миру.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАТО збільшить виробництво боєприпасів для України та для своїх членів, які надали військову допомогу українській армії. В Альянсі зазначили, через тривалі бої попередніх запасів зброї та снарядів не вистачає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 16:33