Фото: dreamtown.ua

Хакерське угруповання ГРУ взяло на себе відповідальність за атаку на "Київстар": у компанії спростували витік даних абонентів

Відповідальність за атаку на "Київстар" взяло на себе російське хакерське угруповання "Сонцепьок", яке є підрозділом Головного управління Генштабу Збройних сил Росії.

Про це повідомила Служба безпеки України.

"Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом Головного управління Генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності", — йдеться у повідомленні.

Самі ж ворожі хакери запевняють, заявили про знищення тисяч комп’ютерів та серверів українського мобільного оператора "Київстар".

"Ми, хакери "Сонцепьок", беремо на себе повну відповідальність за кібератаку на "Київстар". Ми знищили 10 тисяч комп'ютерів, понад 4 тисячі серверів, всі системи хмарного зберігання даних та резервного копіювання", — йдеться у повідомленні.

Водночас речниця оператора Ірина Леліченко заявила у коментарі Ліга.нет заявила, що всі персональні Дані абонентів у безпеці, і системи, у яких вони зберігаються, не постраждали від хакерської атаки.

"Те що ми бачимо на скриншотах з Telegram-каналів — якісь навмання зібрані технологічні дані, що не належать до персональних даних наших абонентів. Київстар з усією відповідальністю заявляє, що персональні дані абонентів у безпеці. Інформація ворожих Telegram-каналів про нібито знищення "комп'ютерів і серверів" Київстару — також не відповідає дійсності", — пояснила Леліченко. 

Нагадаємо, вранці вівторка, 12 грудня, у роботі українського оператора "Київстар" стався масштабний збій. Користувачі повідомляли про відсутність зв'язку та інтернету. Крім того, не працює сайт оператора.

Як повідомили ЗМІ, причиною масового технічного збою в роботі мобільного оператора стала хакерська атака на ядро мережі. У мережі раніше публікували інформацію про обшуки правоохоронців у "Київстар", однак джерела видання її не підтвердили.

Також після масштабного збою в "Київстар" внаслідок хакерської атаки, співзасновник Monobank Олег Гороховський повідомив про DDoS атаки на їхню систему.

Варто відзначити, що услід за збоями у роботі мобільного оператора "Київстар", виникли й проблеми у його конкурентів з Vodafone. Додаток компанії не працював належним чином.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.12.2023 13:24