Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Україна готує другий Саміт миру та запросить на нього Росію: в ISW розповіли про настрої Кремля

Україна має намір провести другу зустріч Глобального саміту миру до кінця 2024 року та планує запросити на нього Російську Федерацію. При цьому Кремль не зацікавлений у проведенні мирних зустрічей, про що неодноразово наголошувало російське керівництво.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив 21 червня, що Україна хоче провести другу зустріч саміту до кінця 2024 року, а президент України Володимир Зеленський заявив 4 липня, що "російські представники мають бути присутніми" на будь-якому наступному саміті, на якому обговорюватиметься законний план припинення війни.

Bloomberg повідомив 11 липня, що український чиновник заявив, що Україна хоче скликати другу зустріч саміту до листопада 2024 року та запросити російських представників. Кремль багатозначно заявив, що російські представники не були б на першій зустрічі Глобального саміту світу у Швейцарії в червні, навіть якби їх запросили. Президент Росії Володимир Путін дав зрозуміти, що він виступає проти будь-якої угоди, за винятком капітуляції України, попри те, що інші кремлівські чиновники продовжують проявляти інтерес до змістовних переговорів. 

Перша зустріч Глобального саміту миру, ініційованого Україною, була спрямована на створення глобального консенсусу щодо переговорів про війну в Україні, щоб Україна та її міжнародні партнери могли подати спільний мирний план російському представнику на наступному мирному саміті, і Україна ніколи не давала зрозуміти, що вона має намір повністю виключити Росію зі свого мирного процесу.

Нагадаємо, 15-16 червня у Швейцарії відбувся історичний Глобальний саміт миру, організований Україною. За підсумками заходу учасники ухвалили спільне комюніке. Воно охоплює три пункти Формули миру України.

Додамо, раніше Володимир Зеленський наголошував, що заявив, що наступний Глобальний саміт миру має відбутися потягом декількох місяців, а не років, адже Україна не має часу на довготривалу роботу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.07.2024 07:04