Фото: Pixabay

Україна хоче провести у березні саміт лідерів країн, але його можуть перенести, — Bloomberg

Україна наступного місяця має намір провести саміт лідерів країн. Проте його можуть перенести ще декілька місяців.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, Україна наполягає на тому, щоб зібрання відбулося саме у березні 2024 року. Проте захід швидше за все перенесуть на квітень чи навіть травень через відсутність кворуму світових лідерів. Наголошується, що наразі одна з ключових умов для проведення саміту — участь Китаю. 

"Союзники України зацікавлені в тому, щоб будь-яка зустріч високого рівня включала різноманітних учасників із нових держав, зокрема Бразилії, Південної Африки та Індії. Участь Китаю вважається особливо важливою, враховуючи вплив, який Пекін має на Росію, ключового дипломатичного союзника", — наголошує Bloomberg.

Водночас, за інформацією журналістів, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прагне зустрітися з китайським колегою Ван Ї на Мюнхенській конференції з безпеки, щоб переконати Пекін взяти участь у зустрічі високого рівня та обговорити варіанти завершення війни із Росією.

Своєю чергою очільник МЗС Китаю зазначив, що на сьогодні умов для мирних переговорів між Україною та Росією немає.

"Китай провів багато конструктивної роботи, і ми продовжуватимемо відігравати позитивну роль у цьому", — наголосив Ван І на Мюнхенській конференції.

Відтак, наразі проведення саміту лідерів країн залишається під питанням.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський розповів, що його Формула миру допоможе завершити усі конфлікти на Землі. Зокрема, вона забезпечує повну силу Статуту ООН для припинення агресії проти України та усунення її наслідків, а отже, згодом може стати взірцем для аналогічного забезпечення повної сили міжнародного права у разі інших агресій. Президент переконаний, що Формула миру дає змогу кожній країні стати лідером у своїй частині зусиль із повернення миру та відіграти самостійну роль у співтворенні миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.02.2024 17:15