Фото: Офіс президента

Україна та Швейцарія розпочинають підготовку до глобального "саміту миру" на рівні лідерів, — Зеленський

Україна та Швейцарія у вівторок, 16 січня, розпочинають підготовку до проведення глобального "саміту миру" на рівні лідерів держав.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції із президенткою Швейцарії Віолою Амгерд.

"Я вдячний пані президентці та її команді за домовленість, що наші команди вже відзавтра розпочинають підготовку до проведення у Швейцарії на рівні лідерів глобального "саміту миру", — сказав Зеленський.

Зеленський зазначив, що Україна хотіла б побачити на цьому саміті, зокрема, країни Глобального Півдня та Китай. 

"Цей саміт має наповнити необхідною енергією усе, що вже вдалося досягнути, та має визначити, що завершення війни має бути виключно справедливим, а відновлення сили міжнародного права дійсно повним", — наголосив глава держави.

Своєю чергою лідерка Швейцарії наголосила, що питання впровадження мирних ініціатив Києва було одним із головних під час її зустрічі з українським президентом.

"Пан Зеленський спитав мене, чи була б готова Швейцарія організувати зустріч на найвищому рівні. Я підтвердила: Швейцарія була б готова організувати конференцію. Ми домовились, що ми поглиблено будемо займатись цим питанням, щоб процес миру був успішний", — зауважила Амгерд.

Президентка Швейцарії також додала, що представники обох країн негайно почнуть підготовку до мирної конференції, і "з нашого боку ми вже призначили людину, яка буде цим опікуватись".

"Швейцарія завжди буде виступати на підтримку тривалого миру. І ми раді, що Швейцарія може зробити в це внесок", — наголосила вона.

Нагадаємо, 15 січня президент Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до Швейцарії. ОЧільник держави вже провів зустріч із головами обох палат і головами фракцій парламенту Швейцарії. Зокрема, український гарант поговорив із головою Національної ради Федеральних зборів Швейцарії Еріком Нуссбаумером і головою Ради кантонів Євою Герцог, а також із головами партій і фракцій Федеральних зборів країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.01.2024 19:36