БМП CV-90. Фото: "Цензор.НЕТ"

Україна може отримати БМП CV-90 шведського виробництва: чому їх називають "скандинавським звіром"

Україна домовляється зі Швецією щодо передачі Збройним силам бойових машин піхоти CV-90. Представники Міністерства оборони й Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та Агенції оборонних матеріалів Швеції вже обговорили це питання на нараді у Києві.

Як повідомляє прес-служба оборонного відомства, було обговорено фінансові умови та зобов’язання України стосовно участі у проекті, а також строки, умови та механізм закупівлі БМП CV-90.

Зазначається, що у січні 2024 року Агенція оборонних матеріалів Швеції отримала дозвіл свого уряду на підготовку угоди щодо постачання Україні БМП CV-90.

"Така угода дасть можливість не лише здійснити разову поставку озброєнь, а й організувати широку співпрацю у сфері оборонної промисловості, зокрема у подальшому локалізувати частину виробництва в Україні", зауважив заступник Міністра оборони Дмитро Кліменков.

Таку машину називають "скандинавським звіром" і не дарма, адже її характеристики вражають.

Що відомо про БМП CV-90

Як зазначає "АрміяІнформ", Stridsfordon 90 (шведською) або Combat Vehicle 90 (англійською) — це сімейство шведських бойових машин піхоти, яке налічує багато модифікацій та версій. Найновішу версію CV90 MkIV можна назвати легким танком, тому що маса машини збільшилась до 37 тонн. На ній можуть встановлюватись гармати з калібрами до 120 мм та допоміжними засобами протитанкового озброєння.

Швеція була першим замовником БМП CV-90 розробки у фірми Hägglunds, що належить британській оборонній компанії BAE Systems. Також БМП стоїть на озброєнні армій Норвегії, Данії, Нідерландах та Швейцарії. У липні 2022 року Чеський уряд схвалив угоду на придбання 210 одиниць CV90 в семи варіантах комплектування БМП.

Їх вагомою перевагою, якщо порівняти з радянськими та російськими БМП, є захищеність екіпажу та десанту. Корпус машини має суцільнозварну сталеву конструкцію. Водій, як і в радянських машинах, перебуває в передній частині ліворуч, а десантне відділення — в задній частині корпусу. Екіпаж складається з трьох осіб — водія, навідника та командира.

CV90 називають "скандинавським звіром", адже вони розраховані на захист від різних загроз — вогню стрілецької зброї, артилерійських снарядів до 30 мм та протитанкових засобів. Корпус машини також розроблений для забезпечення захисту від мінно-вибухових пристроїв. Додатково може оснащуватися модульними пакетами броні або системою маскування Barracuda, яка знижує відсоток виявлення БМП із застосуванням тепловізорів або інших приладів розвідки. А гумові вставки в гусеницях суттєво зменшують рівень шуму під час руху та зберігають дорожнє покриття.

"Бойову машину піхоти CV-90 називають найкращою БМП у світі. Спроектована та вироблена у Швеції, вона увібрала в себе усе, що повинна мати сучасна бойова машина, а її головна перевага — турбота про екіпаж (три людини) і десант (до восьми людей), адже такого захисту як CV-90 немає в жодній іншій БМП", — так характеризували цю БМП воїни 93-ї ОМБр Холодний Яр.

Нагадаємо, у Швеції розглядають сценарій передачі багатоцільових винищувачів Gripen Україні, але багато в чому це рішення залежить від того, чи увійде Королівство до складу Північноатлантичного альянсу найближчим часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.02.2024 12:56