Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка Роберта Фіцо

Україна може скасувати візит Фіцо на тлі скандальних заяв словацького прем'єра, — нардеп

Офіційний Київ має рішуче реагувати на заяви лідерів інших держав, які ставлять під сумнів суверенітет України. Ймовірно, це стосується висловлювань прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, у якого на середу, 24 січня, запланований візит в Україну.

Про це у своєму Facebook написав голова комітету Верховної Ради з зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. Політик не уточнив, якого лідера мав на увазі, проте, вочевидь, йдеться про главу словацького уряду Роберта Фіцо.

Недавно Фіцо заявив, що Україна перебуває під "абсолютним впливом США", а також натякнув, що їй доведеться віддати частину своєї території Російській Федерації.

"У кожної держави має бути якийсь мінімум самоповаги. Абсолютно неприпустимо удавати, що нічого не відбувається, коли лідер іншої держави робить заяви, які ставлять під сумнів суверенітет держави", — сказав політик.

Мережко наголосив, що це вже та "червона лінія", яка вимагає рішучої та недвозначної реакції, особливо коли лідер іншої держави робить такі ганебні заяви напередодні візиту в ту державу, суверенітет якої він заперечує. 

"Зазвичай у таких випадках візит скасовують, а МЗС робить відповідну заяву, спрямовану на захист суверенітету і честі своєї держави", — йдеться у заяві Мережка.

Водночас відповідаючи на коментарі до свого посту, він не підтвердив, що мав на увазі саме прем'єр-міністра Словаччини, натомість зазначив, що "йдеться про принципи, а не про конкретні особистості".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Словаччина виступатиме проти членства України в Північноатлантичному альянсі, адже це може спровокувати Третю світову війну. Свою позицію щодо інтеграції України в НАТО глава словацького уряду повідомить під час зустрічі з прем'єром України Денисом Шмигалем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.01.2024 18:05