Фото ілюстративне. Джерело: сторінка Міністерства оборони Великої Британії в мережі X

Україна найбільше в Європі імпортує зброю, Росія зменшила експорт удвічі, — ЗМІ

Після того, як з лютого 2022 року не менше 30 держав надали основні озброєння як військову допомогу, Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі 2019-2023 років і четвертим у світі.

Про це повідомив Forbes із посиланням на дані нової доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), який порівняв період 2019-2023 років з 2014-2018 роками.

"На тлі агресивної війни Росії проти України європейські країни майже вдвічі збільшили імпорт основних видів озброєнь, а Франція обійшла Росію у рейтингу основних експортерів зброї", — йдеться в матеріалі.

За даними SIPRI, глобальний обсяг міжнародних постачань зброї за останні пʼять років знизився на 3,3%, а європейські країни майже вдвічі (на 94%) збільшили імпорт основних видів озброєнь. Набагато більші обсяги зброї надходили до Азії та Океанії, а також до Близького Сходу, де були девʼять із десяти основних імпортерів.

Частка України у глобальному імпорті зброї — 4,9% порівняно з 0,1% 2014-2018 років. Водночас загальне зростання військового імпорту щодо цього періоду досягло рекордних 6633%. Основними постачальниками озброєнь Україні стали США (39%), Німеччина та Польща, відповідно 14% та 13%.

Порівняно з тогорічним дослідженням у трійці лідерів відбулася зміна. США утримують першу позицію. Американський експорт за останні пʼять років зріс на 17%, що збільшило з 34% до 42% частку США у загальному обсязі світового експорту озброєнь. У 2019-2023 роках США надали основні озброєння до 107 держав світу, що більше, ніж за всі попередні періоди.

Франція потіснила Росію з другого місця серед експортерів, чий експорт збільшився на 47%, а частка у загальносвітових постачаннях зросла з 7,2% до 11%. Французький експорт озброєнь зріс в основному завдяки постачанню бойових літаків до Індії, Катару та Єгипту. При цьому найбільшим імпортером французької зброї стала Індія, на частку якої припало майже 30% військових постачань із Франції.

Росія опустилася на третю сходинку у списку найбільших експортерів зброї. За 2019-2023 роки експорт озброєнь із Росії скоротився майже вдвічі — на 53%. У загальносвітових постачаннях її частка скоротилася на 10% і зрівнялася із французькою. Падіння російського військового експорту в останні пʼять років прискорилося. 2019 року Росія постачала зброю до 31 держави, 2022 року — лише у 14, а 2023 року — у 12.

Повномасштабна війна РФ проти України призвела до стрімкого зростання імпорту систем протиповітряної оборони. Наприклад, Польща замовила у США 48 пускових установках Patriot, 644 ракети до них, а також різноманітні датчики, допоміжне обладнання та запчастини. Загальна сума угоди оцінена в 15 мільярдів доларів.

База даних SIPRI Arms Transfers Database — єдиний загальнодоступний ресурс, який надає інформацію про всі міжнародні постачання основних видів зброї (включно з продажем, даруванням і виробництвом за ліцензією) між державами, міжнародними організаціями та недержавними групами з 1950 року. Дані SIPRI відображають обсяг постачань зброї, а не її фінансову вартість. Оскільки обсяги постачань можуть суттєво коливатися з року в рік, SIPRI надає дані за п’ятирічні періоди.

Нагадаємо, в лютому аналітики американського Інституту вивчення війни зробили висновок, що ефективність українських сил на фронті знижують затримки з наданням допомоги країн Заходу. Хоча при цьому Україна продовжує докладати зусиль для компенсації російської переваги у живій силі та матеріально-технічних засобах, використовуючи сучасніші системи й обладнання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.03.2024 10:38