Фото ілюстративне. Джерело: сторінка Міністерства оборони Великої Британії в мережі X

Україна переважає Росію за сучасністю зброї, але є важливий нюанс, — ISW

Ефективність українських сил на фронті знижують затримки з наданням допомоги країн Заходу. Хоча при цьому Україна продовжує докладати зусиль для компенсації російської переваги у живій силі та матеріально-технічних засобах, використовуючи сучасніші системи й обладнання.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони посилаються на інтерв'ю заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, в якому він заявив, що Україна не може конкурувати з Росією за кількістю артилерійських снарядів, танків і солдатів, які агресор може виробляти. Водночас, за його словами, наша країна може досягнути переваги на полі бою, використовуючи високотехнологічну зброю.

На думку заступника міністра оборони, українські військові довели, що добре підготовлена армія з досконалішим озброєнням може перемогти ворога з чисельною перевагою у живій силі та техніці.

За словами Гаврилюка, вищі ударні можливості українських військ раніше дозволяли їм послаблювати логістику та бойовий потенціал росіян. Однак він наголосив, що Збройні сили України мають такі можливості лише за наявності належної кількості наданих Заходом високоточних боєприпасів великої дальності та боєприпасів для артилерійських систем, які мають більшу дальність і кращу точність, ніж російські артилерійські системи.

Заступник міністра особливо відзначив українські зусилля з широкої інтеграції можливостей ударних безпілотників у Сил оборони та акцентував, що Україна має на меті поступово збільшувати співвідношення машин до людей на полі бою.

Гаврилюк визнав, що прогрес України в розширенні використання безпілотників не замінює потреби війська у сучасних артилерійських системах та інших далекобійних засобах. За його словами, війна в Україні демонструє, що ключову роль на полі бою відіграє артилерія, та додав, що більшість російських втрат забезпечили українські реактивні системи залпового вогню й артилерійські підрозділи.

Заступник міністра оборони також заявив, що безпілотники мають деякі переваги над артилерією, зокрема, у вартості, але вони вразливіші до зовнішніх факторів, таких як російські системи радіоелектронної боротьби та природні фактори, ймовірно, маючи на увазі погоду. Крім того, за словами чиновника, безпілотники, якими зараз володіють українські війська, не здатні давати потрібний ефект на полі бою, який може забезпечити артилерія — наприклад, знищення польових укріплень або ворожої бронетехніки.

Гаврилюк також зазначив, що Україні варто зосередитися на комбінованих операціях з використанням безпілотників і артилерійських систем, щоби підвищити точність українського вогню та зберегти артилерійські боєприпаси.

"Здатність України проводити такі комбіновані операції наразі залежить від західних постачань артилерійських снарядів, і Гаврилюк визнав, що дефіцит снарядів продовжує впливати на українські можливості та змушує Україну коригувати оперативні плани", — додали аналітики у звіті.

Джерело: ISW

Джерело: ISW

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив в інтерв’ю телеканалу RTP, що якщо країни Заходу не збільшать постачання зброї в Україну, то ситуація на фронті ускладниться. За теперішньої ситуації на фронті потрібно якомога більше зброї для протистояння агресії Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.02.2024 08:20