На фото: F-16. Джерело: "Вікіпедія"

Україна отримає перші винищувачі F-16 від Нідерландів вже цього літа

Перші винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть до України вже цього літа. Нідерланди та Данія мали почати постачання літаків восени цього року, але всі процеси були прискорені.

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" розповіла міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

За її словами, вже з літа 2024 року постачання цих винищувачів буде поставлене "на потік" та додала, що спершу Київ отримає літаки від Данії. 

"Літаків буде дедалі більше, і це зміцнюватиме ваші Повітряні сили. Я не можу назвати дату, тому кажу: цього літа. Зараз ми йдемо за таким планом. При цьому спершу ви отримаєте літаки від Данії. Ми будемо після Данії, але це — спільний план", — зазначила вона.

На питання щодо готовності української інфраструктури до приймання літаків міністерка наголосила, що все відбувається за планом та додала, що F-16 самі по собі не змінять хід війни, але вони зроблять українські повітряні сили та протиповітряну оборону набагато потужнішими.

"Україна на правильному шляху, і це дуже важливо, тому що, як ви сказали, потрібні не лише пілоти. Йдеться і про технічний персонал, і про літаки, і обладнання, яке їм потрібне, а також про інфраструктуру у вашій країні", — додала Оллонгрен.

Міністр зазначила, що F-16 надходитимуть до України поступово, а їх бойове використання покаже їх ефективність на полі бою та додала, що у якийсь момент це може призвести до переваги України у повітрі. 

Нагадаємо, 10 червня очільник оборонного комітету Держдуми РФ Андрій Картаполов повідомляв, що винищувачі F-16 та аеродроми їх базування за межами України стануть "законною ціллю" для російських військових у випадку, якщо братимуть участь у бойових вильотах

Варто зазначити, що раніше начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов заявив, що певна частина винищувачів F-16, які українські військові отримають в межах допомоги від міжнародних партнерів, буде зберігатися на іноземних авіабазах. Це передбачено з метою захисту літаків від ймовірних ударів з боку Москви. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.06.2024 14:56