Фото: Когрес США / скріншот

Україна отримає від США чергову грошову допомогу: яку суму виділила Палата представників

У четвер ввечері, 28 вересня, Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів. Ці кошти були вилучені з проекту оборонного бюджету країни й за їхнє ухвалення голосували окремо.

Про це повідомляє Politico.

Водночас у Палаті представників був ухвалений законопроект про витрати на оборону на суму 826 мільярдів доларів.

У США анонсують реакцію роспропаганди

Хоча обидва проекти були схвалені, демократи побоюються, що виділення допомоги України в окремий законопроект  буде представлений російською пропагандою як відмову від України.

"Росіяни добре знаються на пропаганді. Це буде виглядати як відмова Америки від своїх зобов'язань щодо України", — заявив член комітету Палати представників з питань збройних сил, демократ Адам Сміт.

Допомога Україні від США

На початку серпня очільник США Джо Байден закликав Конгрес схвалити додаткові витрати на суму близько 40 мільярда доларів, з яких 24 мільярди доларів — для України та інші міжнародні потреби з метою продовжувати підтримувати Київ у боротьбі з Росією. Запит вже отримав двопартійну підтримку у Сенаті, однак у Палаті представників рішення не схвалили. У Білому домі та Державному департаменті США все ж упевнені, що Україна матиме двопартійну підтримку у Конгресі. Відомо, що ще торік у листопаді республіканці з Конгресу вимагали посилення нагляду за наданою допомогою.

Минулого тижня, 23 вересня, США призначили генерального інспектора міністерства оборони Роберта Сторча наглядачем за виділеними Україні коштами. Він співпрацюватиме з Державним департаментом США та наглядовими органами Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), аби контролювати близько 113 мільярда доларів допомоги, які Штати направили Україні з початку повномасштабного вторгнення російських терористів.

Нагадаємо, 22 вересня 2023 року, під час візиту президента Володимира Зеленського до США, Білий дім оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на суму 325 мільйона доларів. У адміністрації Джо Байдена зазначили, що він має надати нового імпульсу контрнаступу ЗСУ й допоможе зміцнити протиповітряну оборону України проти повітряних ударів з боку Росії зараз і взимку. До пакета допомоги увійшла друга партія касетних боєприпасів для 155-міліметрової артилерії, а також системи ППО малої дальності Avenger, які використовують ракети Stinger.

Своєю чергою речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що уся зброя, яку Україна отримує для боротьби із російськими загарбниками, використовується належним чином, і жодних випадків потрапляння її в чужі руки не виявлено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 09:01