Фото: Генштаб ЗСУ

Україна перехопила ініціативу на одній ділянці фронту після початку операції на Курщині, — ISW

Операція України в Курській області дозволила Збройним силам перехопити ініціативу на полі бою на одній ділянці лінії фронту.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Володіння Росією ініціативою з листопада 2023 року дозволило Росії визначати місце, час, масштаб і вимоги до бойових дій в Україні та змусило Україну витрачати матеріальні засоби та живу силу для проведення реактивних оборонних операцій", — зазначили в Інституті.

За даними фахівців, українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування перекинути сили та засоби в сектор, де атакують ЗСУ. Однак війська РФ не проводили активних бойових дій в Курській області. 

"Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування прийняти рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон з північно-східною Україною як діючий фронт, і який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року", — йдеться у звіті ISW.

наступ ЗСУ у Курській області

Мапа: ISW

На думку аналітиків, російський диктатор Путін і військове командування РФ невірно оцінили, що Україна не має можливостей оскаржити цю ініціативу. Насправді здатність ЗСУ домогтися оперативної раптовості та заперечити ініціативу на всьому фронті ставить під сумнів оперативні й стратегічні припущення, що лежать в основі нинішніх зусиль Росії в Україні.

До того ж високопоставлений український військовий чиновник заявив, що окупанти дещо знизили інтенсивність атак на Сході України, але вони продовжують чинити тиск на ЗСУ. Звідти командування військ країни-агресорки не відводило війська.

"Російські сили зберегли темп наступів, особливо по всій Донецькій області, від початку української операції в Курській області, і зберігають аналогічний темп просування на Покровському напрямку. ЗС РФ також продовжують значні механізовані атаки на південний захід від Донецька", — зауважили фахівці ISW.

Нагадаємо, видання Politico зробило висновок, що наступ Збройних сил України у Курській області Росії отримав "зелене світло" від міжнародних союзників. Партнери не чинять жодного тиску на Україну.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни зауважили, що наразі Кремль применшує масштаби вторгнення в Курську область. Через це влада Росії замість воєнного стану у Курській, Бєлгородській та Брянській областях оголосила контртерористичну операцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2024 07:08