Фото: Instagram Харлан

Україна подасть апеляцію на дискваліфікацію Харлан: чи допоможе це фехтувальниці

Українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу з фехтування в Мілані. Наша землячка на старті турніру перемогла росіянку Анну Смирнову (15:7), але показово не потисла їй руку, що передбачено правилами.

Президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев прокоментував ситуацію з дискваліфікацією Ольги Харлан, пише "Суспільне".

"Я зараз перебуваю на чемпіонаті світу, ми готуємо протест, будемо оскаржувати це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не давав чорну картку, не дискваліфіковував її", — сказав він.

За словами Ілляшева, "підкилимні ігри" почались пізніше. 

"Ця дискваліфікація з’явилась уже після того, як визначилась наступна суперниця Ольги Харлан, навіть був призначений суддя на наступний бій. Ми сподіваємось, що розгляд апеляції завершиться днями. Але вже не йдеться про те, аби її повернули на ці змагання", — наголосив Ілляшев.

Президент Федерації фехтування заявив, що у цьому випадку Україна буде намагатись досягнути того, щоб скасували цю чорну картку, дискваліфікацію.

Реакція МЗС України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Міжнародну федерацію фехтування відновити права Ольги Харлан і дозволити їй змагатися.

"Анна Смирнова програла чесну конкуренцію і вирішила зіграти брудно з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла в чесному змаганні та гідно показала себе. Я закликаю FIE відновити права Харлан і дозволити їй змагатися", — написав Кулеба у Twitter.

Варто відзначити, що спочатку FIE відхилила протест росіянки й Харлан вийшла в наступний раунд. Однак згодом стало відомо про дискваліфікацію українки. Їй загрожує відсторонення на 60 днів.

Зазначимо, що Федерація фехтування України заборонила українським спортсменам робити будь-які дії, які могли б сприйматися як прояв солідарності з спортсменами Росії чи Білорусі.

Нагадаємо, раніше Парламентська асамблея Ради Європи закликала Міжнародний олімпійський комітет не допускати росіян і білорусів до Олімпіади-2024 в Парижі. Обмеження повинні діяти, поки триває війна Росії в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 27.07.2023 16:25