Фото: ілюстративне. Джерело: Донбас СОС

Україна повернула п'ять депортованих дітей-сиріт з окупованої території

Україна повернула п'ятьох депортованих дітей-сиріт, яких окупанти спершу утримували на захопленій території, а потім вивезли до Російської Федерації.

Про це у Facebook повідомив засновник організації Save Ukraine Микола Кулеба.

Він зазначив, що Україні вдалося врятувати п’ятьох вихованців Новопетрівського інтернату Миколаївської області. Кулеба наголосив, що діти виживали три місяці на самісінькій лінії фронту, ховалися від бомб та ракет у підвалі без їжі та води, а потім ще й пережили жахи депортації. 

"У середині липня 2022 року їх під дулами автоматів викрали росіяни та перемістили на окуповану територію. Дітей утримували в Херсонському центрі соціально-психологічної реабілітації. Щодня до них приходили військові та перевіряли, чи раптом ніхто не втік, забороняли спілкуватися з рідними, погрожували. У жовтні 2022 року окупанти вивезли їх у Крим, а потім — в Анапу Краснодарського краю. А вже звідти дітей вдалося врятувати й вивезти на більш безпечну територію, у Грузію", — написав Микола Кулеба.

Він також зазначив, що станом на сьогодні місія порятунку для цих п'ятьох вихованців Новопетрівського інтернату завершена. 

"Щасливі зустрічати їх в Україні та передати законним опікунам. Зараз діти вже в міцних обіймах своїх рідних і близьких та під опікою Save Ukraine", — додав Микола Кулеба.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину. Раніше Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, які були депортовані до Росії. Наразі він на стадії опрацювання.

Нагадаємо, 15 травня на підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованої Запорізької області вдалося повернути 17-річного сироту. Хлопець дуже хотів встигнути виїхати до повноліття. 

Додамо, за даними Дитячого фонду ООН, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинули та були поранені майже дві тисячі дітей. В середньому щодня окупанти травмують двох маленьких українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.05.2024 21:42