На фото: Віктор Медведчук. Джерело: detector.media

Україна повернула у державну власність "трубу Медведчука"

Верховний Суд остаточно визнав власністю держави частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок", яка розташована на території України. Цей актив загальновідомий, як "труба Медведчука".

Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

"В справі по "трубі Медведчука" поставлено крапку". Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок", — написав він у Telegram.

Відомо, що нафтопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у державну власність. Проте цього не сталося. Багато років ним користувалася російська компанія "Транснєфтєпродукт". Фонд державного майна намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року.

Так, у 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, Вищий антикорупційний суд заарештував актив. З 2021 року він знаходиться в управлінні АТ "Укртранснафта".

До того ж Фонд держмайна, одночасно з розслідуванням правоохоронних органів, зробив чергову спробу повернути "трубу Медведчука" у державну власність. У 2021 ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на трубопровід.

"У червні 2023 року суд став на бік Фонду. А 31 січня Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. Таким чином Україна відстояла своє право на це майно", — заявив Коваль.

Голова ФДМУ додав, що наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Нагадаємо, посольство України в Сербії направило офіційний протест Міністерству закордонних справ цієї країни. В ньому воно просить припинити діяльність представництва громадської організації "Другая Украина" Віктора Медведчука.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 18:28