Віктор Медведчук. Джерело: росЗМІ

Україна вимагає заборонили філію руху Медведчука в Сербії

Посольство України в Сербії направило офіційний протест Міністерству закордонних справ цієї країни. В ньому воно просить припинити діяльність представництва громадської організації "Другая Украина" Віктора Медведчука.

Про це повідомило сербське видання Danas із посиланням на українське посольство.

Журналісти зазначили, що 5 грудня 2023 року посольство України в Белграді направило МЗС Сербії документ, у якому просить припинити діяльність представництва "Другой Украины". Обґрунтовують це положеннями статті 29 сербського закону про господарські товариства, яка не допускає використання назви країни в офіційному найменуванні юридичної особи без дозволу відповідної іноземної держави.

У посольстві України пояснили Danas, що ліквідація цього представництва наразі перебуває в юридичній площині, але наголосили, що в цьому є й політичний аспект.

"Сербія є країною-кандидатом на членство в ЄС, яка разом зі 140 іншими країнами світу засудила кровопролитну війну проти України, оголосивши Росію країною-агресором. Прикро констатувати, що тривають спроби окремих політичних сил реалізувати антиукраїнський сценарій, сприяти поширенню брудних провокацій з боку кума міжнародного злочинця Путіна", — йдеться у відповіді посольства України.

У посольстві додали, про це особливо неприємно говорити «в той час, коли Україна стікає кров'ю, намагаючись консолідувати зусилля міжнародної спільноти, створити платформу для відновлення світового правопорядку та мирного співіснування в межах "Формули миру".

Коментуючи звернення посольства України щодо ліквідації організації "Другая Украина", її керівник Драган Станоєвич заявив, що вона заснована на основі сербських законів, і "має на меті допомагати людям", які до неї звертаються.

Про реєстрацію сербського підрозділу цієї організації раніше розповіли "Схеми". Керівником підрозділу організації став депутат парламенту Сербії Драган Станоєвич, який публічно підтримує російську агресію. Саму організацію "Другая Украина", засновану Медведчуком у Росії, перейменували — з "регіонального" вона стала "міжнародним громадським рухом".

До "політичного руху" "Другая Украина", створеного в Росії Медведчуком, долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені у державній зраді та сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що в жовтні поплічник колишнього нардепа Віктора Медведчука Максим Гольдарб, який працював на його телеканалах і очолював заборонену проросійську партію, отримав підозру у підтримці збройної агресії проти України та колабораціонізмі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.01.2024 20:40