Фото: "Укрінформ"

Україна пояснила, чому відклала переговори з урядом Угорщини

Український уряд ініціював переговори з Будапештом напередодні саміту Європейського Союзу, проте згодом відклав їх до остаточного узгодження змін до законів про права меншин.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на свої джерела.

За даними видання, українська сторона стверджує, що і далі зацікавлена у переговорах і не прагне їхнього скасування. Проте уряд України просить перенести переговори на початок наступного тижня через останні узгодження рішення щодо законодавства про права меншин.

Своєю чергою віце-прем'єрка Ольга Стефанішина, відповідальна за питання європейської та євроатлантичної інтеграції, визнала, що це вона ініціювала переговори з очільником МЗС Угорщини Петером Сійярто, оскільки "хотіла його поінформувати про закон про нацменшини". За її словами, провести переговори у плановий час не вдалося через те, що узгодження законопроекту затягнулося. 

"Але я запевняю, що ми і далі прагнемо діалогу, і я обов’язково звернуся до Петера Сійярто, щоби домовитися про розмову на початку наступного тижня, щойно буде зрозуміло, що проголосує парламент", — наголосила вона.

Варто додати, що про скасовані переговори Сійярто повідомив у своєму Instagram.

"Ми готові до переговорів з Україною на високому (політичному) рівні... але не бачимо готовності з іншого боку", — заявив він.

За його словами, він 1 грудня отримав запит на телефонну розмову "з віце-прем’єром України".

"Я сказав, що буду дуже радий поговорити, і був призначений час, але розмова була скасована", — додав він. 

Нагадаємо, Верховна Рада України вже цього тижня має намір ухвалити зміни до закону про нацменшини на виконання вимог Єврокомісії. Найбільший галас щодо цього в Європі підіймає Угорщина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.12.2023 20:59