Фото: сайт президента / ілюстративне

Україна провела секретну зустріч з G7 і країнами Глобального Півдня щодо Формули миру, — Bloomberg

У грудні 2023 року відбулась секретна зустріч між Україною, її партнерами з "Великої сімки" та деякими країнами Глобального Півдня. Київ спробував заручитися підтримкою держав для реалізації своєї Формули миру.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на осіб, знайомих зі ситуацією.

Раніше не анонсована зустріч радників з питань національної безпеки відбулася 16 грудня в Саудівській Аравії після більш масштабних зустрічей, спрямованих на протидію спробам Кремля розділити й подати Україну та її союзників як таких, що не хочуть вести переговори про припинення війни.

Секретність зустрічі була зумовлена тим, щоб країни-учасниці могли почуватися більш комфортно щодо своєї присутності на ній. Учасники запевняють, що вужчий формат дозволив провести вільнішу і відвертішу дискусію щодо так званої Формули миру, а також планів просування цього процесу та принципів потенційної взаємодії з Російською Федерацією в майбутньому.

Результати зустрічі

За даними джерела, на зустрічі, що відбулася в Ер-Ріяді, не було досягнуто значного прогресу. Це пов'язано з тим, що Україна та її партнери з "Великої сімки" продовжують чинити опір закликам країн Глобального Півдня до прямих контактів з Росією.

Своєю чергою РФ засудила зусилля союзників, до яких країна-агресор не була запрошена.

Джерело наголошує, що у той час, як високопосадовці з Індії, Саудівської Аравії й Туреччини приєдналися до грудневої зустрічі в Ер-Ріяді, інші впливові країни Глобального Півдня, які приїжджали на деякі з попередніх великих сесій — зокрема, Китай, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати — не відправили своїх представників.

Водночас багато країн-учасниць розглядають Китай як ключовий фактор впливу на Москву, зважаючи на тісні зв'язки між ними.

Київ і його союзники з "великої сімки" підтвердили свою точку зору, що справедливий мир повинен поважати територіальну цілісність і суверенітет України, і заявили, що цілі президента РФ Володимира Путіна не змінилися, і він не демонструє жодних ознак серйозного бажання вести предметні переговори та не поважає попередні домовленості.

Своєю чергою союзники чітко дали зрозуміти, що будуть й надалі підтримувати Україну, а Євросоюз і США висловили впевненість у тому, що пакети підтримки будуть узгоджені.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську Формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська Формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський розповів про важливість Формули миру для України та світу. Вона допоможе завершити усі конфлікти на Землі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 17:59