Фото ілюстративне. Джерело: uatv.ua

Україна різко відреагувала на пропозицію відновлення "зернової угоди" на умовах РФ

Україна прокоментувала пропозиції Генсека ООН Антоніу Гутерреша послабити санкції проти Росії в обмін на відновлення "зернової угоди". Зокрема, в українському Міністерстві закордонних справ наголосили, що світ має змусити країну-агресора виконувати її зобов'язання замість того, щоб йти окупантам на поступки.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

"Позиція української сторони залишається незмінною: послаблення частини санкційного режиму проти РФ в обмін на відновлення зернової угоди стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу", — наголосив він.

У МЗС підкреслили, що міжнародна спільнота має працювати над поверненням Росії до виконання своїх зобов’язань, а не "посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи поступки".

"Україна як один із ґаранторів глобальної продовольчої безпеки готова продовжувати експорт зернових на світові ринки, зокрема в країни Африки та Азії, як в рамках Чорноморської зернової ініціативи, так і через альтернативні маршрути в Чорному морі та наземним шляхом", — йдеться у повідомленні.

Пропозиція ООН щодо "зернової угоди"

Організація Об'єднаних Націй веде таємні переговори з Росією. Йдеться про те, що в обмін на відновлення зернової угоди, країні будуть скасовані головні санкції, запроваджені після широкомасштабного вторгнення.

У секретному листі генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова пропонується "чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і Російською Федерацією", яка має "призвести до відновлення Чорноморської ініціативи".

Пропозиції Гутерріша виглядають наступним чином:

  • Російському державному банку буде дозволено повернутися до SWIFT;
  • ООН хоче застрахувати російські кораблі від українських атак;
  • Росії мають повернути заморожені гроші;
  • відновлення дозволу російським кораблям причалювати до Німеччини тощо.

"Усі чотири пункти важливі, оскільки їх реалізація виконала б усі вимоги терористичного режиму Володимира Путіна та винагородила його бомбові атаки на українські цивільні цілі", — пише Bild.

ООН і ЄС працюють над "законним" обходом санкцій щодо SWIFT для Російського сільськогосподарського банку, який потрапив під обмеження. Зокрема, для обходу санкцій генсек ООН пропонує за підтримки країн ЄС використовувати спеціально засновану дочірню компанію підсанкційного російського банку під назвою "RSHB Capital SA".

Також Гутерріш серйозно пропонує Лаврову застрахувати російські кораблі від українських атак в Азовському та Чорному морях, а ще допомогти режиму Володимира Путіна повернути активи в ЄС, які були заморожені санкціями.

Нагадаємо, що президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що важко передбачити, чи зможуть лідери G20 на саміті в Нью-Делі цими вихідними досягнути консенсусу щодо декларації із засудженням російського вторгнення в Україну.

Індія, яка головує цього року в G20, хоче, щоби підсумкове комюніке саміту також враховувало думку Росії та Китаю, які заблокували спроби західних країн включити рішуче засудження вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 18:42