Фото: сайт президента

Україна розпочала переговори ще з однією країною щодо гарантій безпеки

У понеділок, 26 лютого, Україна розпочала переговори з Норвегією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Сторони обговорили основні структурні елементи та блоки майбутньої угоди й узгодили графік подальшої роботи.

Про це йдеться на сайті президента України.

У відомстві зазначили, що за дорученням Володимира Зеленського та керівника Офісу глави держави Андрія Єрмака й на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розпочав переговори з Норвегією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Норвезьку делегацію очолив спеціальний представник Міністерства закордонних справ Норвегії з питань України Крістіан Сісе.

"Норвегія — наш ключовий партнер у Північній Європі, один із лідерів коаліції бойових літаків, що підтримує Україну із самого початку повномасштабного вторгнення. Тому важливо, що сьогодні ми розпочали процес із формалізації безпекових зобов’язань наших держав", — заявив Ігор Жовква.

За підсумками зустрічі сторони обговорили основні структурні елементи та блоки майбутньої угоди, а також узгодили графік подальшої роботи.

Як відомо, в п’ятницю, 23 лютого, Данія й Україна офіційно підписали угоду про надання гарантій безпеки. Термін домовленостей становитиме 10 років. Це відбулося під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен у Львові.

Також Україна й Італія узгодили угоду про гарантії безпеки. Підписання документа відбулося в другі роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, декілька днів тому в Офісі президента заявляли, що Україна продовжує працювати над двосторонніми угодами про гарантії безпеки, про що свідчать проведені чергові раунди перемовин.

Раніше Ігор Жовква заявляв, що майбутня угода щодо гарантій безпеки від Сполучених Штатів Америки може стати однією з найсильніших. Наразі переговори із союзниками щодо цього питання ще тривають.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2024 20:54