Андріс Спрудс і Рустем Умєров. Джерело: Facebook-сторінка Міноборони

Україна та Латвія створять коаліцію дронів: деталі співпраці

У вівторок, 12 грудня, міністр оборони України Рустем Умєров і його колега з Латвії Андріс Спрудс обговорили створення коаліції дронів. Вони зустрілися вперше, й одразу переговори виявилися плідними.

Про це повідомило Міністерство оборони України.

"Хотів би висловити вдячність латвійській стороні за ініціативу у створенні Коаліції БпЛА. Адже розвиток цієї війни доводить, що перевага у спроможностях за цим напрямом часто є вирішальною на полі бою", — сказав міністр оборони України на брифінгу після переговорів.

Рустем Умєров подякував латвійському народу, уряду Латвії за величезний рівень підтримки з першого дня російської агресії.

"Завдяки переданим Україні боєприпасам, артилерії, протитанковій і стрілецькій зброї, БпЛА, ПТРК і багатьом іншим сучасним засобам, українські воїни наближають нашу перемогу", — сказав міністр оборони України.

Андріс Спрудс зі свого боку підтвердив, що Латвія готова продовжувати та поглиблювати співпрацю, шукати нових партнерів.

"Розвиток технологій, зокрема таких, що убезпечують життя солдатів, є ключовим напрямом нашої роботи", — сказав міністр оборони Латвії.

Тому, за його словами, коаліція дронів, технології для розвитку дронів, є важливими, аби просунутися у порятунку життів військових та наближенні перемоги України в цілому.

Під час зустрічі сторони також обговорили потенційне розширення програм підготовки українських військових латвійськими інструкторами.

Український і латвійський міністри також обговорили євроатлантичні перспективи України у контексті наступного Саміту НАТО у Вашингтоні.

"Вдячний Латвії за непохитну політичну підтримку інтеграції нашої Держави до Альянсу", — зазначив Рустем Умєров.

"Україна — ключовий союзник Латвії. Україна бореться за свою свободу, але також і за свободу всіх нас", — наголосив Андріс Спрудс.

За словами міністра оборони Латвії, його країна є стійким і непохитним прибічником повноправного членства України в НАТО і ЄС.

"Ми віримо в те, що було сказано у Вільнюсі (на останньому саміті НАТО): «Україна має бути 33 членом НАТО якнайшвидше", — підсумував він.

Нагадаємо, 11 грудня Умєров повідомив, що Велика Британія надає Україні два мінні тральні кораблі класу Sandown, 23 швидкісні катери та 20 дволанкових гусеничних всюдиходів Bandvagn BvS 10 (Viking).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.12.2023 22:43