Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Україна та МВФ близькі до підписання угоди про транш на $900 млн

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) наблизилися до виплати 900 мільйонів доларів. Така фінансова підтримка може відбутися на тлі зупинки допомоги від США.

Про це повідомив Bloomberg. Журналісти зазначили, що представники України та МВФ розраховують досягнути угоди вже цього четверга. Однак угоду ще має ратифікувати виконавча рада Міжнародного валютного фонду.

Виплата стане запасним планом на випадок, якщо США не зможуть надати допомогу. Вона стане першою з чотирьох, які Україна очікує цього року, на загальну суму 5,4 мільярда доларів.

Це перший випадок, коли Міжнародний валютний фонд кредитує країну, яка перебуває у стані війни.

Угоду України про EFF з доступом у розмірі 15,6 мільярда доларів схвалили 31 березня 2023 року. Рада директорів МВФ 11 грудня 2023 року погодила другий перегляд програми EFF з Україною та надала транш на 900 мільйонів доларів за програмою на 2023-2027 роки. МВФ також оприлюднив оновлений меморандум, який містить добровільні зобов'язання влади країни здійснити певні кроки.

Меморандум із МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова Національного банку України Андрій Пишний. Україна отримала політичні зобов'язання від партнерів щодо надання 122 мільярдів доларів до 2027 року. Очікується, що МВФ надасть Україні 2024 року понад п'ять мільярдів доларів.

Нагадаємо, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявляла в грудні, що союзники повинні оперативно розблокувати десятки мільярдів доларів для України. В іншому випадку затримки з наданням додаткового фінансування поставлять під загрозу попереднє економічне відновлення Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.02.2024 23:36