Фото: Офіс президента

Україна та Японія підписали безпекову угоду: що передбачає документ

У четвер, 13 червня, в Італії президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню безпекову угоду. Вона передбачає підтримку та співробітництво між країнами впродовж десяти років.

Про це йдеться на офіційному сайті Офісу президента.

Вказується, що це перша безпекова угода, укладена нашою країною на виконання Спільної декларації G7 не з країною-членом НАТО та з країною Тихоокеанського регіону.

"Для Японії такий тип угоди та рівень підтримки — безпрецедентні", — зазначили в ОП.

Що передбачає безпекова угода: основні положення

Документ фіксує основні напрями довгострокової підтримки з боку Японії у сфері безпеки та оборони, гуманітарної допомоги, відновлення та відбудови. Так, у 2024 році Японія надасть нашій державі 4,5 мільярда доларів і продовжить допомагати впродовж усього десятирічного терміну дії угоди. Загалом сума допомоги, яку надала Японія з березня 2022 року, становитиме понад 12 мільярда доларів.

Також угода передбачає передачу Україні нелетального обладнання, з урахуванням конституційних обмежень Японії, та закріплює подальший розвиток співпраці в межах коаліцій спроможностей, членом яких є Японія, зокрема коаліцій з інформаційних технологій та розмінування.

Японія забезпечуватиме лікування поранених українських воїнів, співпрацюватиме з Україною в галузях розвідки та захисту секретної інформації, посиленні захисту та відбудові критичної інфраструктури, зміцненні кібер- та інформаційної безпеки, забезпечення вільного судноплавства та безпеки морських шляхів. Японські партнери також допомагатимуть із відновленням та відбудовою України шляхом залучення до цього приватного сектору та державних установ Японії.

Окремий блок угоди стосується співпраці в галузі промисловості, де Японія посідає провідні позиції у світі. Країни вивчатимуть можливості для розвитку промислової бази України, зокрема шляхом залучення приватного сектору, створення спільних підприємств та проведення досліджень.

Також Японія й надалі підтримуватиме українську Формулу миру, посилюватиме санкції проти Росії, співпрацюватиме в розробці механізму відшкодування збитків. Японія також і надалі допомагатиме Україні зміцнювати ядерну безпеку, зокрема в контексті захисту Запорізької атомної електростанції.

Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда

Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда. Джерело: Офіс президента

Варто зазначити, що загалом Україна уклала вже 16 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією та Норвегією.

Нагадаємо, напередодні радник президента Сполучених Штатів Америки з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що 13 червня Україна та США підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпекиВона не міститиме жодних зобов’язань щодо використання збройних сил США, але передбачатиме зброю та допомогу Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2024 18:33