Фото: Facebook Олександр Кубраков

Україна відкриє експортний маршрут Дунаєм через блокування кордону польськими фермерами, — Кубраков

Україна планує прокласти додатковий маршрут через річку Дунай, щоб збільшити експорт до довоєнного рівня, оскільки конфлікт з Польщею через постачання сільськогосподарської продукції блокує сухопутний кордон із Європейським Союзом.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, пише Bloomberg.

Посадовець підкреслив, що Дунай став пріоритетним шляхом для українських постачань після того, як минулого року Росія вийшла з безпекового коридору в Чорному морі, що підтримується ООН. Проте значна кількість сільськогосподарських культур також перевозиться залізницею та автомобільним транспортом через Євросоюз, а польські фермери, протестуючи проти того, що вони називають неконтрольованою повінню українських харчових продуктів, блокують ключовий маршрут.

"Наші плани на цей рік — усунути всі штучні перешкоди для експортерів, і ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики. Ми плануємо контейнерні перевезення через верхній Дунай, оскільки Румунія "передбачуваніша", ніж польський кордон", — заявив Кубраков в інтерв'ю в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

Кубраков заявив, що пропонований новий маршрут (деталі поки невідомі) проходитиме від українського порту Ізмаїл до румунської Констанци та дунайських портів Німеччини. Українське дунайське пароплавство вже збудувало другу великотоннажну баржу SLG для доставлення вантажів, повідомили в Мінінфраструктури цього місяця.

За даними уряду, минулого року український експорт, в основному харчові продукти та металопродукція, становив 35,8 мільярда доларів, що майже на 48% нижче за довоєнний рівень 2021 року. Після того, як угода, укладена за посередництва ООН, провалилася в липні минулого року, Києву вдалося прокласти новий шлях судноплавства через Чорне море, але Дунай, як і раніше, має вирішальне значення.

Хоча багато експортерів віддають перевагу Чорному морю, оскільки воно дешевше, обсяги через Дунай, як і раніше, становлять 1,2-1,8 мільйона тонн на місяць, зазначив Кубраков.

Міністр повідомив, що Київ також використав автомобільний та залізничний транспорт для торгівлі протягом усієї війни, а обсяги експорту через Польщу нині впали до 300 тисяч тонн на місяць з 1,3 мільйона у 2022 році, при цьому автомобільні переходи повністю заблоковані.

Кубраков наголосив, що протести торкаються як європейських, так і українських експортерів.

"Для польських фермерів це точно не загроза, оскільки ми перевозимо не лише аграрну продукцію, а й автозапчастини для німецьких автовиробників, продукти перероблювання, які не прямують до Польщі. Блокування кордону означає мільярдні втрати як для нашої економіки, так і для економіки Євросоюзу", — резюмував міністр.

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

Водночас заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що його країна має намір провести перевірки всього українського зерна на кордоні. Україна не заперечує.

Вже 20 лютого поляки перекрили залізницю біля пункту пропуску "Шегині". На відео видно, як польські фермери знову висипали українське зерно на землю. Цього разу вони розсипали збіжжя з вантажного вагона.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.02.2024 07:01