Фото: ілюстративне. Джерело: Front News

Україна використовує британські Challenger 2 при наступі у Курській області, — Sky News

Збройні сили України залучили до бойових дій британські танки Challenger 2 у ході наступу в Курській області Росії. Точна кількість танків, які беруть участь в боях на території країни-агресора, невідома.

Як повідомляє Sky News, якщо ця інформація підтвердиться, то це буде перший випадок, коли британські танки, якими керують українські солдати, будуть використані в боях на території Росії.

Зазначається, що Міністерство оборони Великої Британії відмовилося коментувати застосування Challenger 2 на російській території. Водночас подробиці про те, як і коли українські сили розгорнули танки Challenger 2 у Курській області, невідомі. Не відомо й скільки таких танків там використовує Україна.

"Відповідно до урядової політики, Велика Британія підтвердила, що Україна може вільно використовувати британську зброю на території Росії", — йдеться у повідомленні.

За даними видання, українська 82-га десантно-штурмова бригада — це той підрозділ Збройних сил України, який з минулого року експлуатує основні бойові танки британського виробництва. Зокрема, підтверджено участь підрозділів цієї бригади в Курській наступальній операції.

Що відомо про Challanger 2

На озброєнні Великої Британії цей танк перебуває з 1994 року. Він має вагу 62,5 тонни та озброєний 120-мм нарізною гарматою та кулеметом. Торік у січні Велика Британія погодилася надати Україні 14 своїх танків Challenger 2, що спонукало Німеччину та Сполучені Штати Америки наслідувати їхньому прикладу зі своїми танками Leopard 2 та Abrams. 

Sky News наголошує, що за час використання Challenger 2 українськими військовими було підбито лише один такий танк. Сталося це торік у вересні. Це був перший випадок, коли Challenger 2 був виведений з ладу в ході активних бойових дій.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що операція українських сил у Курській області створює відчутний вплив на оборону, логістику та безпеку в Росії. Там намагаються запобіжно захистити важливі наземні лінії зв’язку, щоби перешкодити українським маневрам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.08.2024 13:49