Фото: Блаженніший Святослав. Джерело – сайт УГКЦ

"Україна зранена, але нескорена": глава УГКЦ відповів на слова Папи про "білий прапор" та перемовини з РФ

Очільник Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав після слів Папи Римського про "білий прапор" та перемовини з Росією заявив, що Україна не планує здаватися ворогу.

Це сталося під час молитви у храмі Святого Юра УГКЦ на Мангеттені.

"Я вам хочу одне сказати від народу з України. Україна зранена, але нескорена! Україна змучена, але стоїть і вистоїть! Повірте мені, нікому й на гадку не спадає здатися, навіть там, де сьогодні йдуть бойові дії — послухайте наших людей у Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Сумах!" — звернувся Глава УГКЦ до українців у Нью-Йорку.

Святослав наголосив, якщо Україна, не дай, Боже, була б хоча частково завойована — розшириться межа смерті. 

"Всі ви бачили страшні кадри з Бучі. Це був лише вступ. Вони [росіяни] так хотіли залити кров’ю весь Київ. Якби не мужність наших хлопців та дівчат і дивна сила Божа, яка тоді витала над Києвом, мабуть, сьогодні я б до вас не приїхав",  — сказав Святослав.

До всіх тих, хто зі скептицизмом дивиться на здатність України вистояти, Блаженніший Святослав звернувся такими словами: "Приїдьте в Україну і подивіться! Хто з вас не вірить у перемогу України — йдіть до сповіді! Бо це означає, що ми мало довіряємо присутньому в тілі українського народу живому Богові".

Блаженніший Святослав також висловив подяку присутнім за солідарність з Україною. 

"На летовищі в Нью-Йорку я почув такі слова: "Ваша кров є нашою кров’ю, і ваш біль — нашим болем". А тепер я бачу, що і мої сльози є вашими слізьми. Народ, який вірить у воскресіння і вміє бути разом, молитися разом, є незламний", — резюмував глава УГКЦ.

Раніше Папа Франциск заявив, що Україна має виявити те, що він назвав мужністю "білого прапора", і домовитися про припинення війни з Росією, яка почалась після повномасштабного вторгнення Москви два роки тому. Це призвело до загибелі десятків тисяч людей.

Франциск зробив свої коментарі в інтерв'ю, записаному у лютому швейцарською телекомпанією RSI, задовго до останньої п'ятничної пропозиції президента Туреччини Тайїпа Ердогана провести саміт між Україною та Росією, щоб покласти край війні. Нову пропозицію Ердоган зробив після зустрічі у Стамбулі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським. Український лідер заявив, що хоча він і хоче миру, але не віддасть жодної території.

Керівник прес-служби Ватикану Маттео Бруні вже прокоментував цю резонансну заяву Папи Римського. Він зазначив, що понтифік мав на увазі не капітуляцію Києва, а лише діалог шляхом переговорів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.03.2024 15:04