Фото: Корреспондент.net

Українці можуть обміняти російські рублі: Нацбанк назвав кінцеві терміни

До кінця 2024 року клієнти українських банків можуть обміняти російські та білоруські рублі на іншу валюту. Це стосується осіб, які  мають рахунки у валюті країн-агресорів.

Відповідне рішення ухвалив Національний банк України. Вносити рублі на банківські рахунки, як і раніше, заборонено.

Про що йдеться у постанові НБУ

Постанова Нацбанку №18 від 24 лютого 2022 року забороняє будь-які грошові операції з російським та білоруським рублем, прте у листопаді 2023 року український парламент зробив виняток для безготівкового продажу рублів.

За розпорядженням регулятора, ці операції можна здійснити за таких умов:

  • якщо банки-нерезиденти (крім російських, білоруських та підсанкційних банків), в яких відкрито кореспондентські рахунки українські банки, погодяться в односторонньому порядку конвертувати рублі в іншу валюту;
  • продаж рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти - російських рублів та білоруських рублів.

Зміни щодо операцій з рублями набрали чинності з 7 лютого.

За даними Національного банку України, на рахунках українців зберігається близько 142,7 мільйона гривень у російській валюті. Втім, до 31 грудня 2024 року клієнти українських банків можуть обміняти наявні на залишках російські та білоруські рублі в іншу валюту в безготівковій формі.

Нагадаємо, раніше член Ради НБУ Василь Фурман повідомляв, що країні станом на кінець січня інфляція становить 5%. З червня вона почне незначно збільшуватися, у кінці 2024 року буде трохи більшою як 8%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.02.2024 12:47