Фото: Нацбанк

В українців на рахунках знайшли понад 140 млн грн у рублях: як їх обміняти

За даними Національного банку України на рахунках українців зберігається близько 142,7 мільйона гривень у російській валюті. Втім, до 31 грудня 2024 року клієнти українських банків можуть обміняти наявні на залишках російські та білоруські рублі в іншу валюту в безготівковій формі.

Про це повідомляє "Мінфін" із посиланням на дані НБУ.

Зазначається, що клієнти — компанії та фізосіб можуть продати або обміняти валюту Росії та Білорусі виключно через ті банки країн-терористок, як не потрапили до санкційних списків.

Крім того, можливість обміну російських та білоруських рублів клієнтами банків України зафіксована у новому законопроекті № 9422, який наразі очікує на підпис президента України Володимира Зеленського. Хоча цей законопроєкт позиціонувався від початку як кредитний, та все ж під час його розгляду до документа додали нові правила поводження з російськими та білоруськими рублями. 

Уточнюється, що кожен клієнт може провести такий обмін лише один раз після подання до банку відповідної заяви. 

Точної інформації про обсяги готівкового рубля на руках у громадян України немає. Однак, у банках пояснили, що, згідно із законопроектом № 9422, ані люди, ані бізнес не зможуть внести цю готівку на рахунок для подальшого безготівкового обміну.

Нагадаємо, що 1 грудня 2023 року НБУ скасував усі обмеження на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню. Йдеться про зняття лімітів для банків та небанківських фінансових установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.12.2023 02:17