Фото: "Суспільне"

"Кошти можна було спрямувати на забезпечення ЗСУ": українці обурені сумою, витраченою на нацвідбір на "Євробачення-2024"

Організація національного відбору на пісенний конкурс "Євробачення-2024" обійшлася державному бюджету України в майже 11 мільйонів гривень.

Про це свідчать дані із Prozorrо.

Зокрема, Національна суспільна телерадіокомпанія України виділила 10 999 811,46 гривні на створення фінального концерту нацвідбору на "Євробачення-2024". Над виробництвом телеверсії фіналу цьогорічного нацвідбору працював переможець мистецького конкурсу — продакшн-підрозділ "1+1 media".

В угоді від 26 січня 2024 року зазначено, що послуги передбачають весь технологічний цикл реалізації проекту щодо створення контенту. 

Водночас музичний портал "Музвар" наголосив, що члени журі Андрій Данилко, Джамала та Сергій Танчинець, ведучі — Тимур Мірошниченко, Юлія Саніна та Василь Байдак, а також усі запрошені артисти, включно з Русланою, Тіною Кароль та Вєркою Сердючкою, та їхні команди не отримували гонорарів за виступи. Та й під час прямого ефіру нацвідбору деякі учасники фіналу, зокрема NAHABA і SKYLERR, зауважували, що самостійно готували свої образи. 
 
До того ж ведучий цьогорічного нацвідбору Тимур Мірошниченко у інтерв'ю Новини.LIVE заявив, що не отримував гонорар за проведення нацвідбору.

"У мене гонорарів не було за все Євробачення. Якщо хтось думає, що я отримую за це якісь захмарні гроші — це не так. У мене в контракті було прописано, здається, 185 гривень я маю отримати за це. Ще податок із тих 185 потрібно заплатити", — розповів він.

Реакція українців

Після того, як стала відома вартість проведення національного відбору на пісенний конкурс "Євробачення-2024" у мережі вибухнула хвиля обурення та критики. Україні наголошують, що ці кошти держава могла б спрямувати на забезпечення армії, зокрема, купівлю таких необхідних дронів, на які громадяни вимушені щодня збирати по гривні.

Так, українська співачка Lama у соцмережах жорстко розкритикувала проведення нацвідбору на "Євробачення". 

"Знаєте, що мене найбільше бісить? Бісить, що на "Євробачення" є гроші. Це ж 11 мільйонів гривень — можна було б забезпечити всю нашу армію, наших військових", — сказала вона у своєму Instagram.

Виконавиця додала, що можна було б провести нацвідбір на волонтерських засадах і зекономити бюджет. Також Lama зазначила, що відчуває несправедливість стосовно артистів, які власними зусиллями збирають гроші, аби допомогти ЗСУ, в той час, як влада, за її словами, цього не робить.  

"Чому нам, артистам, під час благодійних зборів допомагають люди, а не влада. Чому ти маєш боротися за кожен донат і вкладати власні кошти, коли відбувається такий хаос "на горі"? Та коли вже "там" у пріоритет поставлять життя українських воїнів, тих, хто дає життя нам, цивільним?" — висловилася жінка.

Лама про Євробачення

Скріншот

Також, за даними NV, відомий український продюсер Василь Лисиця теж прокоментував суму, витрачену на нацвідбір. Він заявив, що вважає важливішим зараз закупівлю дронів, а не проведення концертів.

"В існуючій страшній реальності я категорично проти цього "аполітичного" шабашу. Хай пробачать мене всі дотичні до цього творчі люди. Нам потрібен мільйон дронів, а не це. Сума, що витрачена на це шоу сягнула 11 мільйонів гривень. Це майже 290 000 доларів. Самі розумієте скільки за ці гроші можна придбати fpv, або комплектуючих до них", — заявив Лисиця.

До того ж українці не оминули увагою і те, що Румунія вирішила не брати участь у "Євробаченні-2024". Національний мовник заявив, що на це не вистачить закладених коштів, а тому країна повернеться до конкурсу в майбутньому.

євробачення

Скріншот

Нагадаємо, головне пісенне шоу Європи "Євробачення-2024" пройде  у травні цього року у шведському Мальме. Це вже 68-й конкурс, участь у якому візьмуть представники 37 країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.02.2024 00:25