Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

Українці вдвічі більше звертається за допомогою до омбудсмена: Лубінець розповів, скільки проваджень він відкрив

Суспільство частково втомилося від війни. Виникають проблеми в різних сферах. Наприклад, невчасно виплачується допомога внутрішньо переміщеним особам, порушується питання щодо скорочення кількості тих, хто повинен її отримувати тощо.

Про певні невдоволення громадян України розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю NV.

"Усі ці процеси пов’язані з військовими діями: порушення прав військовослужбовців, невчасна виплата на загиблих, на поранених, мобілізація, що відбувається. Ми все це відчуваємо. Я це відчуваю через звернення, які надходять до мене", — зазначив він.

За його словами, за попередній рік отримано під 95 тисяч звернень. Якщо порівняти з 2022, то там було вдвічі менше — 42 тисяч. Тобто є тенденція, що люди звертаються більше. А, отже, є більше інформації й абсолютне розуміння того, що відбувається зараз в державі та суспільстві.

"Моє завдання вчасно відчути системні проблеми та відреагувати на них: звернути органи виконавчої влади, що вони десь не допрацьовують, що треба щось змінювати. Тому тут функція такої реакції насамперед", — пояснив омбудсмен.

Він зауважив, деколи бувають випадки, коли доводиться відкривати провадження. За попередній рік відкрито 4,5 тисячі проваджень. Це ситуації, коли напевно порушені права.

"Але для того, щоби переконатися, я сам направляю звернення до відповідних органів, збираю інформацію, а вже після цього вирішую. Якщо права порушено, то перше, що я роблю, — вимагаю, щоби їх поновили, якщо це можливо. Друге — щоби відповідний орган, який порушив права громадянина України, провів внутрішню роботу, щоби на майбутнє не повторювалися подібні випадки. Ну і третє: не знаходжу фактів порушення прав людини, — тоді я поясню заявнику, що державний відповідний орган зробив все в межах своїх повноважень", — підсумував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, що на початку січня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав листа до Держприкордонслужби, у якому попросив пояснити правові підстави посиленої перевірки документів громадян під час перетину кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.01.2024 17:19