Фото ілюстративне. Джерело: hromadske

Україні можуть передати $300 млрд російських активів: США та ЄС шукають юридичні можливості

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз шукають юридичні можливості, які би дозволили передати Україні 300 мільярдів заморожених російських активів. Однак у Європейського центрального банку є застереження.

Можливість надання Україні заморожених російських активів прокоментував керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Це дуже позитивний сигнал. Той, хто вбиває, руйнує, порушує норми міжнародного права та Статуту ООН має втрачати. Це питання справедливості", — наголосив він.

Раніше спеціальний представник президента США Джо Байдена з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер зазначала, що західні країни заморозили російські активи на 300 мільярдів доларів у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Зокрема, за словами Пріцкер, останнім часом США заморозили російські суверенні активи на суму 8 мільярдів доларів, більшу частину яких розмістили в ЄС і Японії.

Деякі країни закликали використати ці гроші для відновлення України, але інші зацікавлені сторони, в тому числі Європейський центральний банк, висловили застереження щодо законності та наслідків такого кроку. Пріцкер розповіла, що юридичні команди проводять "надзвичайну роботу, щоби зрозуміти, що можливо зробити з цими активами".

Нагадаємо, на початку вересня під час візиту до Києва державний секретар США Ентоні Блінкен анонсував, що Україні передадуть конфісковані російські активи. Ця знакова подія відбудеться вперше з початку повномасштабної війни Росії проти України. Раніше Мін'юст США заявляв, що хоче передати Україні мільярд доларів заморожених активів Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2023 12:19