Нарендра Моді та Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Український посол назвав країну, яка могла б "модерувати" переговори з РФ

Посол України в Нью-Делі Олександр Поліщук вважає, що Індія має відігравати активнішу роль у припиненні війни Росії в Україні, якщо вона хоче отримати постійне місце у Раді Безпеки ООН.

Про це повідомляє Bloomberg.

Видання вказує, що Україна хоче, аби Індія "модерувала" переговори між двома країнами, які воюють, і використовувала свої зв'язки з Росією, щоб переконати Москву приєднатися до мирних переговорів. Відповідну заяву зробив 10 вересня Олександр Поліщук. Україна запропонувала Індії провести мирний саміт до листопада 2024 року, спрямований на припинення конфлікту, але поки що невідомо, чи погодиться Нью-Делі.

"Якщо Індія прагне отримати постійне місце у Раді Безпеки ООН у своїх інтересах, вона встановлює надто низьку планку", — заявив Поліщук.

Bloomberg пише, що Індія залежить від Росії у плані військової зброї та дешевої нафти та утрималася від осуду Володимира Путіна за його вторгнення в Україну два роки тому. Прем'єр-міністр Нарендра Моді, який відвідав Київ у серпні вперше з початку конфлікту, послідовно виступав за дипломатію та діалог для припинення війни.

Нью-Делі погодився передавати повідомлення між Путіним та президентом України Володимиром Зеленським, але не хоче відігравати активнішу роль. Субраманіям Джайшанкар, міністр закордонних справ Індії, повторив ці настрої у вівторок у Німеччині, не сказавши, чи проведе Індія мирний саміт.

"Для нас це не питання процесу чи того, щоб нас бачили такими, що роблять щось", — сказав він. "Для нас важлива реальність конфлікту, який відбувається сьогодні".

Активна участь Індії у припиненні війни стала актуальною, оскільки з настанням зими Росія завдає ударів по об'єктах розподілу електроенергії, у тому числі розташованим поблизу Запорізької атомної електростанції та гідроелектростанцій. Українські війська продовжують утримувати та зміцнювати позиції в Курській області Росії.

Радник із національної безпеки Індії Аджит Довал перебуває в Москві цього тижня і, як очікується, зустрінеться з високопоставленими російськими чиновниками, включаючи Путіна, на полях зустрічі радників з національної безпеки країн БРІКС. Моді розмовляв з Путіним невдовзі після свого візиту до Києва у серпні та телефонної розмови з президентом США Джо Байденом.

За словами Поліщука, Індії не варто задовольнятися роллю "листоноші, що передає повідомлення між Україною та Росією", а відігравати більш "активну роль".

Зауважимо, 23 серпня з офіційним візитом до Києва прибув прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Це був перший візит премʼєр-міністра Індії до України від здобуття країною незалежності в 1991 році. Візит відбувся на запрошення президента Володимира Зеленського. Мета візиту — зміцнення економічних зв’язків. До того ж однією з ключових тем переговорів стала й Формула миру. 

Нагадаємо, в червні секретар із західного напряму Міністерства закордонних справ Індії Паван Капур заявив, що Індія не підписала комюніке Глобального саміту миру, адже вважає, що сталий мир вимагає діалогу обох учасників та "практичної взаємодії" між сторонами війни.

Цікаво, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав президента України Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з главою Кремля Володимиром Путіним. Він місяць тому зустрічався з російським диктатором і намагався переконати його припинити війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2024 14:07