Фото: Генштаб ЗСУ

Україна переходить у нову фазу війни: аналітики назвали ключові зміни на фронті

Видання The Wall Street Journal вважає, що Україна вступає у нову фазу війни з Росією, де головне завдання військових це риття окопів. Вже зараз фронт "більше схожий на будівельний майданчик, ніж на поле бою".

Про це йдеться у матеріалі видання.

Журналісти WSJ стверджують, що наразі Україна намагається побудувати фортифікації, аналогічні тим, які рік тому збудувала Росія, оскільки захист ворожих військ показав "вбивчу ефективність" та дозволив стримати наступ українських сил влітку 2023 року. 

Аналогічна задача зараз стоїть перед Києвом. Війська розривають землю, створюють протитанкові рови та траншеї, особливо в районах поблизу Авдіївки. 

Зауважимо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль днями заявив, що на будівництво фортифікаційних споруд було виділено майже 31 мільярд гривень, або близько 800 мільйонів доларів. Втім, західні чиновники та українські військові вважають, що масштабна кампанія "копай та рий" не принесла відчутних результатів. 

"Відсутність прогресу стає проблемою для України в той час, як Росія посилює свої атаки. За останні дні вона витіснила українські сили з низки сіл на захід від Авдіївки, хоча пагорби й водойми, розташовані трохи далі на захід, можуть стати природними фортифікаціями, які Київ може використати для оборони",  йдеться у матеріалі.

Водночас віденський аналітик з питань оборони Франц-Штефан Гаді, який нещодавно відвідав прифронтові райони на сході Донеччини, дає не тривожний прогноз щодо ситуації на Донеччині.

"Відсутність ешелонованої оборони вздовж лінії фронту має викликати певне занепокоєння в Україні. Ситуація стане досить критичною для українських сил", — сказав аналітик.

Нагадаємо, за інформацією прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, з початку 2024 року на фортифікації та будівництво оборонних рубежів виділено понад 30 мільярдів гривень з резервного фонду бюджету та інших джерел.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.03.2024 16:12