Фото: Telegram Рустем Умєров

Умєров і міністр оборони Данії обговорили пришвидшення передачі F-16 Україні

Міністр оборони України Рустем Умєров подякував міністру оборони Королівства Данія Троельсу Лунду Поульсену за плідні та конструктивні переговори. Співрозмовники обговорили пришвидшення передачі нашій державі винищувачів F-16.

Про це повідомив глава оборонного відомства України.

"Дякую міністру оборони Королівства Данія Троельсу Лунду Поульсену за плідні та конструктивні переговори та відверту бесіду у Києві. Ключове питання: пришвидшення передачі Україні винищувачів F-16", — заявив Умєров.

Також Рустем Умєров і Троельс Лунду Поульсен обговорили питання розмінування звільнених територій, фахову підготовку українських військовослужбовців, співпрацю щодо впровадження ІТ в українському війську, надання додаткової допомоги.

"Данія — одна з країн, яка очолює зусилля міжнародної коаліції з підготовки пілотів і допоміжного персоналу, обслуговування літаків і постачання F-16 в Україну", — наголосив міністр оборони України.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Нагадаємо, Данія профінансує на понад 14 мільйонів доларів програму закупівлі боєприпасів для бійців Збройних сил УкраїниОчікується, що снаряди будуть доставлені протягом 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.10.2023 15:18