Віктор Пилипенко. Джерело: rivne.media

УПЦ КП анулювала нагороду військовому, який виявився відкритим геєм: скандал не стихає

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) і особисто патріарх Філарет анулювали нагороду військовому 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Віктору Пилипенку. Таке рішення ухвалили після того, як дізналися, що він має гомосексуальну орієнтацію.

Про це свідчить допис на Facebook-сторінці УПЦ КП. На нього відреагував сам Пилипенко, а також інші військові, які розпочали відмовлятися від нагород.

Ще 8 лютого УПЦ КП відзначила медалями за "Жертовність і любов до України" військових 72 бригади імені Чорних Запорожців. Нагороду отримав увесь особовий склад.

Пилипенко, який завжди відкрито заявляв про свою орієнтацію, разом із командиром медпункту Юрієм Литвиненком прибув із Донбасу для передачі нагород військовим. Отримав їх особисто від Філарета, який подякував бійцю.

Після отримання нагороди воїн опублікував допис вдячності Філарету за нагороду, вирішивши, що у такий спосіб УПЦ КП змінила своє ставлення до ЛГБТ-спільноти.

"Я щиро радий, що, виходячи з того, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею й активісту правозахисту за захист, — вручив мені медаль зі своїм підписом та печаттю, він і очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей і більше не вважають нас "гріховними" та такими, що є причиною коронавірусу", — написав Пилипенко.

Однак уже 25 лютого прес-служба Філарета відреагувала на його допис. Там наголосили, що не змінили свою позицію до ЛГБТ-спільноти, а патріарх під час вручення нагороди "не знав про гріховні схильності" військового. Насправді ж він вважає негетеросексуальну орієнтацію "содомітським гріхом". У дописі зазначили, що дякують воїну Пилипенку, але не розділяють його "гріховних уподобань".

"Повідомляємо, що зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку анульованою", — повідомила прес-служба церкви.

Військовий у відповідь на такий вчинок УПЦ КП заявив, що Філарет, нагороджуючи українських воїнів, здійснив піар-акцію для своєї конфесії.

"Написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський, безперечно благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань. Але все виявилося прозаїчнішим — Філарет просто жменями засівав свої нагороди як піар-акцію своєї конфесії", — зазначив боєць.

У мережі деякі військові у підтримку Пилипенка розпочали відмовлятися від нагород. Зокрема, боєць тієї ж бригади імені Чорних Запорожців Ілля Кротенко наголосив, що "брязкальця", які роздає церква, нічого не варті.

"У зв'язку з абсолютно огидним вчинком УПЦ Київського Патріархату та Патріарха Філарета, які відібрали нагороду у ветерана війни Віктора Пилипенка тільки тому, що він відкритий гей, я також відмовляюся від аналогічної своєї нагороди", — написав він.

Військовий, волонтер і громадський активіст Павло Шатохін зазначив, що ступінь образи, якої УПЦ КП завдала Пилипенку, складно оцінити.

"Ніби ваша іграшка після цього має якусь цінність. Не має. Ніби його жертовність і наша вдячність стануть меншими. Не стануть. Я занесу вам у Володимирський собор цю вашу іграшку: грайтеся, як знаєте", — зазначив він.

Як відомо, в січні 2021 року очільник УПЦ КП Філарет підтвердив своє висловлювання про те, що коронавірус є карою за одностатеві шлюби й інші гріхи та висловився проти закриття церков на карантин. Ще 2020 року він заявляв, що категорично проти легалізації одностатевих шлюбів в Україні, порівнявши їх зі "Содомом і Гоморрою".

Нагадаємо, у вересні голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що в парламенті навряд чи знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату, якщо відповідні законопроекти винесуть на голосування. Досі триває внутрішня дискусія між усіма партіями українського парламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.02.2024 13:30