Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу і Ватутіну в Києві

У п'ятницю, 10 листопада, Кабінет міністрів ухвалив важливу постанову, яка прискорить процедуру демонтажу пам’ятників російських письменників та радянських діячів.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

"Уряд ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам", — йдеться у повідомленні.

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що наразі триває визволення українських міст і української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті.

"Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики — демонтувати та перемістити пам’ятники", — наголосив він.

Так у Києві, з реєстру вилучили:

  • пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському;
  • пам’ятник Щорсу на бульварі Тараса Шевченка;
  • могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку;
  • монітор "Железняков" по вулиці Електриків;
  • пам’ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Також будуть демонтовані пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна — визволителям" в Ужгороді, Меморіальний комплекс "Борцям революції" в Луганську. 

"Постанова Кабінету Міністрів України прийнята на вимогу Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", — заявили в міністерстві.

Нагадаємо, у Києві перейменували ще 14 столичних об’єктів, назви яких пов’язані з Росією та її сателітами. Зокрема, йдеться про зміну назв не лише вулиць, а й скверів та парків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Події, 10.11.2023 18:55