Фото: Лідер хунти у Малі Ассімі Гоїта. Джерело — Facebook

Уряд Малі вирішив розірвати дипломатичні відносини з Україною: у чому причина

Республіка Малі заявила про розрив дипломатичних відносин з Україною. Влада країни звинувачує нібито підтримку офіційним Києвом дій повстанців-туарегів, які нещодавно розбили колону малійських військових та найманців з Росії ПВК "Вагнера".

Про це йдеться у комюніке перехідного уряду Малі.

У документі вказується на те, що високопоставлений український чиновник визнав "причетність" Києва до ліквідації наприкінці липня повстанцями-туарегами представників армії Республіки Малі та загону найманців ПВК "Вагнера".

Малійський уряд, як наголошується у заяві, з "глибоким подивом взяв до відома підривні висловлювання", якими представник української розвідки Андрій Юсов "визнав причетність України" до нападу "озброєних терористичних груп", що призвело до загибелі представників малійської армії.

Також наголошується, що український посол у Сенегалі Юрій Пивоваров "відкрито і без найменших сумнівів продемонстрував підтримку своєю країною міжнародного тероризму, зокрема в Малі".

У своєму комюніке малійський уряд звинувачує Київ у підтримці "тероризму в Африці, зокрема, в Малі", порушенні суверенітету держави, в "агресії щодо Малі", "порушенні міжнародного права, включаючи Статут ООН" і оголошує про ухвалення низки рішень щодо:

  • розірвання, з негайним набранням чинності, дипломатичних відносин між Республікою Малі та Україною;
  • звернення до "компетентних судових органів у зв’язку з зауваженнями панів Андрія Юсова та Юрія Пивоварова, які є пропагуванням тероризму";
  • вжиття необхідних заходів для недопущення будь-якої дестабілізації Малі з боку африканських держав, і зокрема з боку українських посольств, розташованих у субрегіоні;
  • офіційного сповіщення регіональних та міжнародних органів, а також держав, які підтримують Україну, про те, що "ця країна відкрито та публічно демонструє свою підтримку тероризму. Тому Малі розцінює дії України як підтримку міжнародного тероризму.

Нагадаємо, раніше повстанці руху Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку (CSP-PSD) заявили про захоплення бронетехніки, вантажівок й цистерн російських найманців під час боїв у прикордонному місті Тінзауатен. Також вони запевнили, що знищили групу "вагнерівців".

Згодом у ПВК "Вагнера" підтвердили ліквідацію своїх найманців повстанцями-туарегами у Малі. "Вагнерівці" запевняють, що у всьому винна піщана буря.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.08.2024 06:03