Фото: Радіо Свобода

"Усе ще попереду": президент Чехії оцінив український контрнаступ

Президент Чехії Петр Павел заявив, що Збройні сили України ще не розпочали справжній контрнаступ. Масштабні наступальні дії відбудуться у майбутньому.

Про це глава Чехії сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода", оцінюючи перші дні українського контрнаступу.

"Ну, ми побачили початок, який є, скажімо так, помірним. Я вважаю, що справжнього контрнаступу ми ще не побачили. Усе ще попереду. Я б назвав це, виходячи зі свого військового досвіду, формуючими операціями", — сказав Павел.

За його словами, підготовка до контрнаступу тривала місяці, і це цілком природно, тому що для того, щоб підготувати значні військові сили, забезпечити їх технікою, навчити, здобути достатньо ресурсів усіх видів, потрібно багато часу. Це також потребує великих зусиль усіх людей, які залучені.

"Знадобиться щонайменше три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність. Тож навіть якщо ми оцінюємо контрнаступ з цієї технічної точки зору, то підготовка до нового наступу знову займе значний час", — вважає президент Чехії.

Він також радить враховувати погодні умови, які є не дуже несприятливими протягом зими. Павел вважає, що все, чого не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного року з усіма пов’язаними труднощами. Зокрема, із труднощами зберегти підтримку партнерів.

"Отже, коли я кажу, що ми бачимо вікно можливостей цього року, то це означає, що знадобиться щонайменше три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність. Я думаю, це реалістична картина", — додав він.

Нагадаємо, за минулий тиждень Збройні сили України звільнили сім населених пунктів. Це сталося в ході просування наших військ на Таврійському та Донецькому операційних районах. Просування військ наступального угруповання склало 6,5 км. Площа території, взятої під контроль, — 90 км².

Водночас російська пропаганда активно поширює фейкову інформацію щодо втрат української армії у війні проти країни-агресорки. Це робиться для того, аби вивідати реальні дані про втрати Збройних сил України. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українська армія під час наступу несе в рази менші втрати порівняно з окупантами, попри фейки росіян про протилежне. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2023 11:46