Фото: Генштаб ЗСУ

В ISW назвали три напрямки контрнаступу Збройних сил України

Українські війська продовжували контрнаступальні операції щонайменше на трьох напрямках. У вівторок, 13 червня, ЗСУ досягли певних територіальних успіхів.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними експертів, українські війська просунулися на 250 метрів на північний схід від Бахмута та на 200 метрів на південь від цього населеного пункту. За останні дві доби українські війська просунулися на 500-1000 метрів в обхід адмінмежі між Запорізькою та Донецькою областями, звільнивши близько трьох квадратних кілометрів території в цьому регіоні. Загалом з початку контрнаступальної операції українські війська звільнили понад 100 квадратних кілометрів території. 

У ніч з 12 на 13 червня ЗСУ продовжували наземні атаки на південному-заході від Оріхова та півдні від Гуляйполя на заході Запорізької області. Варто відзначити, що темп українського наступу в районі Оріхова в останні дні знизився, локалізовано південні райони України для зриву українських контрнаступальних дій.

Фото: ISW

Ключові висновки

  • Українські війська продовжували контрнаступальні дії як мінімум на трьох напрямках і 13 червня було здійснено подальші територіальні захоплення.
  • 13 червня президент Росії Володимир Путін зустрівся з 18 відомими російськими блогерами та воєнними кореспондентами, щоб обговорити хід російського вторгнення в Україну.
  • Путін обговорив хід українського контрнаступу і дав зрозуміти, що, на його думку, Росія зможе пережити військову підтримку України Заходом.
  • Путін зазначив, що не хоче оголошувати другу хвилю мобілізації чи оголошувати військову позицію, попри збереження свого максималістського настрою в Україні.
  • Путін намагався заспокоїти широко розсіяне в російському інформаційному просторі новини з приводу проведення транскордонних рейдів проукраїнських сил у Бєлгородській області, атак безпілотників на Росію та безпеки кордонів у цілому.
  • Путін засудив важливість оформлення добровольчих формувань, підтримав заходи Міноборони Росії щодо централізації управління операціями в Україні.
  • Путін продовжує публічно взаємодіяти з прокремлівськими блогерами та вибирати платформу, щоб ще більше використовувати суспільство для розширення своєї підтримки серед російських ультранаціоналістів.
  • Російські джерела стверджують, що в результаті українського ракетного удару в Запорізькій області загинув начальник штабу 35-ї загальновійськової армії (Східний військовий округ) генерал-майор Сергій Горячев.
  • 13 червня російська армія завдала ракетних і безпілотних ударів по території України.
  • Російська влада продовжує виражати стурбованість з приводу інформації, що руйнується оборонно-промислова база Росії.
  • Російська армія продовжувала наступати на Кремінному напрямку, але очікувала на Куп'янсько-Сватівській межі.
  • Українська армія продовжувала наступ на північному та південному флангах Бахмута, а російська армія завдавала контрударів у районі Бахмута.
  • Російські війська продовжують наступальні дії на рубежі Авдіївка — Донецьк і перекидають додаткові сили зі східного (лівобережжя) Херсонської області для інтенсивного напряму.
  • Російські війська здійснили обмежені наземні удари поблизу адмінмежі Донецької та Запорізької областей.
  • Президент Росії Володимир Путін заявив, що з січня 2023 року російські збройні сили залучили 150 тисяч військовослужбовців за контрактом, а також понад шість тисяч добровольців.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін відповів, чи буде російська армія знову наступати на Київ. Кремлівський диктатор пов’язав питання повторної спроби нападу на Київ з мобілізацією на території країни-агресора РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2023 07:01