Протести в Тегерані, серпень 2022-го. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

В Ірані до страти засудили репера, який підтримував антиурядові протести в країні

В Ірані за звинуваченнями у підтримці масових протестів, які проходили в країні у 2022-2023 роках, до смертної кари засудили відомого репера Тумаджа Салехі. Вирок виніс іранський революційний суд.

Як повідомляє Reuters, у своїх треках виконавець підтримував акції протесту в Ірані у 2022-му. Після публічних заяв на підтримку загальнонаціональних протестів у жовтні того року його заарештували. У 2023 році він уникнув смертного вироку. Верховний суд Ірану засудив репера до шести років і трьох місяців ув’язнення. 

"Перше відділення Революційного суду Ісфагана безпрецедентним чином не виконало рішення Верховного суду й засудило Салехі до найсуворішого покарання. Ми обов’язково оскаржимо цей вирок", — заявив адвокат репера Амір Раїсян.

Іранський репер Тумаджа Салехі

На фото: Тумаджа Салехі. Джерело: скріншот з відео

Reuters пише, що іранська судова влада ще не підтвердила вирок Салехі. У засудженого є 20 днів, щоб подати апеляцію.

Нагадаємо, торік у березні білоруський диктатор Олександр Лукашенко підписав репресивний закон про смертну кару для чиновників та військових, яким білоруські судові інституції інкримінуватимуть "державну зраду". За низку злочинів "антидержавної спрямованості" передбачено додаткове покарання у вигляді штрафу до 50 тисяч базових величин (2,7 мільйона гривень).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.04.2024 13:39