Фото: Арміта Гараван. Джерело – hengaw.net

В Ірані "поліція моралі" побила 16-річну дівчину: вона впала у кому

Іранська школярка Арміта Гараван перебуває в комі після нападу так званої "поліції моралі". Жінки-офіцерки напали на 16-річну дівчину після того, як вона відмовилася одягнути хіджаб.

Про це повідомляє курдська правозахисна організація Hengaw.

На оприлюднених кадрах видно, як дівчину зняли з потяга на станції метро та поклали на платформу, де вона залишалася нерухомою, мабуть, без свідомості. Наразі залишається загадкою, що сталося всередині потяга: можна побачити, як дівчина йде далі, а потім її виносять.

Фото: hengaw.net

Реакція місцевої влади на побиття школярки

Влада Ірану стверджує, що вона знепритомніла через низький тиск. Після того, як інцидент набув широкого розголосу, іранські провладні ЗМІ почали заперечувати фізичний напад на дівчину. Також іранські ЗМІ опублікували інтерв'ю з батьками Арміти, у якому вони заперечують факт нападу.

"Ми перевірили всі відеозаписи, і переконались, що цей інцидент був нещасним випадком. Ми просимо людей молитися за одужання нашої дитини", — заявив батько Арміти.

Як відреагували правозахисники

Правозахисники Hengaw переконані, що це інтерв’ю було записане під тиском та у присутності "сил безпеки". Журналіста опозиційної газети Shargh, який намагався висвітлити цю історію, звернувшись до лікарні, ненадовго заарештували. Відтоді доступ до лікарні обмежено поліцією. Наразі заборонено відвідування жертви навіть її родичами.

Смерть Махси Аміні

Цей інцидент і суперечливі пояснення нагадують події, що передували смерті курдської жінки Махси Аміні. Восени 2022 року по всьому Ірану спалахнули антиурядові протести через смерть 22-річної дівчини після того, як її заарештувала поліція моралі Ірану за звинуваченням у порушенні закону про хустки. Тисячі людей вийшли на вулиці, деякі жінки обрізали волосся та палили хіджаби на знак протесту. Ці демонстрації стали наймасштабнішим виявом непокори правлінню Ісламської Республіки.

Нагадаємо, колишнього форварда "Баварії" та збірної Ірану Алі Даєї було заарештовано за участь у мітингах. 53-річний Алі Даєї потрапив до списку протестувальників, яких планують страчувати за підтримку прав людини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.10.2023 17:59